Olet täällä

Savonia järjesti turvapaikanhakijoille hygieniapassitestin

Savonia-ammattikorkeakoulun järjestämään, arabian- ja kurdinkieliseen hygieniapassitestiin osallistui keskiviikkona 30 turvapaikanhakijaa Setlementti Puijolan ylläpitämistä vastaanottokeskuksista Kuopion Leväseltä ja Siilinjärven Tarinasta.

Hygieniapassitestiin osallistuneet turvapaikanhakijat ovat opiskelleet vaativaa materiaalia omatoimisesti kevään aikana. Savonian lehtori Mari Vartiainen esitteli alkuvuodesta testin vaatimuksia sekä opetti aiemmin toukokuussa Suomen ravintola- ja elintarvikealan hygieniaosaamista turvapaikanhakijoille. Savonia vastasi myös elintarviketurvallisuusviraston testimaksuista sekä testien arabian- ja kurdinkielisistä käännöksistä.

Hygieniaosaaminen on vuodesta 2002 voimassa ollut, elintarvikealan toimijaa koskeva lakisääteinen velvoite. Osaamistodistusta eli hygieniapassia vaaditaan, kun henkilö työskentelee elintarvikehuoneistossa ja käsittelee työkseen pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita Suomessa. Hygieniapassia hallinnoiva organisaatio on elintarviketurvallisuusvirasto Evira.

Hygieniapassitestin suorittaneilla ja oleskeluluvan saaneilla on parempi mahdollisuus työllistyä ravintola- ja elintarvikealalle. Turvapaikanhakijoiden ammatillisen osaamisen tukeminen onkin osa Savonian globaalia yhteiskuntavastuuta.

Leväsen ja Tarinan vastaanottokeskusten johtaja Juha Huttunen iloitsee Savonian hienosta vastaantulosta.

”Vastaanottokeskusten ja oppilaitosten välinen yhteistyö on tärkeää jo nyt, vaikka turvapaikanhakijoilla ei ole vielä tietoa mahdollisesta oleskeluluvasta. Asukkaamme saavat näin mahdollisuuden jopa työllistyä odottaessaan tietoa päätöksestä”, Huttunen toteaa.

”Hygieniatestit ovat jo yksi askel kohti kotoutumista. Erityisen hienoa on, että Savonia oli itse aktiivinen ja mahdollisti hygieniapassitestauksen. Todistus suomalaisesta hygienia-alan osaamisesta on arvokas paperi, vaikka turvapaikanhakija joutuisi palaamaan kotimaahansa”, Huttunen näkee.

”Hygieniapassitestin suorittaneilla ja oleskeluluvan saaneilla on parempi mahdollisuus työllistyä ravintola- ja elintarvikealalle. Turvapaikanhakijoiden ammatillisen osaamisen tukeminen onkin osa Savonian globaalia yhteiskuntavastuuta”, tarkentaa Savonian koulutusvastuujohtaja Kaija Sääski.

 

Lisätietoja:

Kaija Sääski
koulutusvastuujohtaja, Savonia-ammattikorkeakoulu
puh. 044-785 6922, kaija.saaski@savonia.fi

Mari Vartiainen
lehtori, Savonia-ammattikorkeakoulu
puh. 044-785 6051, mari.vartiainen@savonia.fi 

Juha Huttunen
Tarinan ja Leväsen vastaanottokeskusten johtaja, Kuopion Setlementti Puijola ry
puh. 050-569 4103, juha.huttunen@puijola.net

Savonia-ammattikorkeakoulu

Savonia on yksi Suomen suurimmista ja monipuolisimmista ammattikorkeakouluista, jolla on kampuksia kolmella paikkakunnalla: Iisalmessa, Kuopiossa ja Varkaudessa. Savonia palvelee lähes 6000 opiskelijan lisäksi aktiivisesti ympäröivää elinkeinoelämää, joka mahdollistaa sekä opetuksen että oppimisen työelämäläheisyyden.

Youtube