Olet täällä

Roope, Saara ja Tiia tekivät parhaat Savilahti-teokset

Savonian Microkadun kampuksen 3. kerroksen ryhmätyötilat ovat saaneet jotakin katseltavaa.

Muotoilun opiskelijat suunnittelivat uusiin tiloihin tukun hienoja teoksia, joiden joukosta työntekijät ja opiskelijat saivat äänestää parhaat.

Eniten ääniä sai Roope Kumpulaisen hehkuvat oranssin ja keltaisen väriset valokuvat Savo Sunset I ja II.

– Teemana oli Savilahti ja kokeilin uutta tekniikkaa, jolla käsittelin kuvia. Pelkistin ikään kuin valokuvaa digitaalisesti kolmion muodoilla. Lopputulos onnistui hyvin, Kumpulainen kertoo.

Kumpulaisen alkuperäiset kuvat Savilahdesta ovat muutaman vuoden takaa toukokuusta.

– Kuvat tulivat mieleen, kun kuulin töiden teeman. Säilytän yleensä kaikki kuvat, koska niitä on mukava katsella myöhemmin.

Teokset kuin Jekyll ja Hyde

Nuoret tekivät työnsä osana opintoja. Kurssi poikkesi kuitenkin paljon aiemmista oppitunneista. Tällä kertaa langat täytyi pitää tiukasti omissa näpeissä.

Toiseksi tiukassa äänestyksessä tuli Saara Ritvanen kahdella työllään Block City ja Murtovesi. Ritvanen kertoo, että vapaus toteuttaa itseään hyvässä tiimissä oli palkitsevaa. Kaikilla oli omat ideat, joita jokainen teki itsenäisesti, mutta kaikki auttoivat toisiaan.

– Tykkäsin paljon työtavasta. Aina autettiin toisia, jos tuli kinkkinen tilanne oman idean tai toteutuksen kanssa.Saara Kiiskinen

Ritvasen kaksi työtä olivat kuin Jekyll ja Hyde. Block City syntyi vaivattomasti ja Murtovettä piti punnertaa ripustusaamuun asti.

Murtoveteen Ritvanen kovetti kierrätyskangasta ja hitsasi metallia. Kovetustekniikka oli uusi menetelmä eikä aikaa jäänyt tehdä prototyyppiä.

–  Murtovedessä yhdistyy kova metalli pehmeään, orgaaniseen kankaaseen. Näen siinä rantakivikon, johon tyrskyt lyövät.

– Block city on urbaani kaupunkikuva, ja sekin on tehty pääosin kierrätysmateriaaleista. Halusin työstä katutaidemaisen kannanoton Savilahden skeittiparkin puolesta. Sanomasta sai lisää pontta omaan työhön.

Seinästä kattoon

Kolmanneksi eniten ääniä sai Tiia Kiiskisen työ City from the Air, kaksiosainen vanerilevyille piirretty kaupunkinäkymä.

Kiiskinen innostui työstään niin paljon, että tunteja kului enemmän kuin hän oli aluksi ajatellut.

– Vaikeinta oli lopettaa ja laittaa työlle piste, mutta siitä tuli sitä, mitä pitikin.

Oma haasteensa oli myös saada iso työ ripustettua paikoilleen.

– Levyt piti saada 90 asteen kulmaan toisiinsa nähden, että työ toimii kolmiulotteisena.  Useampi ihminen tarvittiin, että teos saatiin kattoon.

Nuoret palkittiin lahjakorteilla urheiluvaateliikkeeseen. Lahjakortti oli mukava yllätys, mutta paras palkka on nähdä omat työt julkisesti esillä.

– Sai luottamusta, että osaa tehdä jotakin, Kumpulainen toteaa.

Faktalaatikko

Opiskelijat tekivät työt Oman ilmaisun kehittäminen –kurssilla.

Taideteokset ovat Microkadun H-osan 3. kerroksessa, H 324b, joissa niihin voi käydä tutustumassa.

Katso myös video taideteoksista.

Idean opiskelijoiden taideteoksista ryhmätyötiloihin keksi Kaija Pesola Savonian tilapalveluista.

Savonia-ammattikorkeakoulu

Savonia on yksi Suomen suurimmista ja monipuolisimmista ammattikorkeakouluista, jolla on kampuksia kolmella paikkakunnalla: Iisalmessa, Kuopiossa ja Varkaudessa. Savonia palvelee lähes 6000 opiskelijan lisäksi aktiivisesti ympäröivää elinkeinoelämää, joka mahdollistaa sekä opetuksen että oppimisen työelämäläheisyyden.

Youtube