Olet täällä

Pekka Sirviön säätiö vahvisti maauskoa

Pekka Sirviön säätiö on lahjoittanut 30 000 euroa Savonia-ammattikorkeakoulun luonnonvara-alalle. Iisalmessa kotipaikkaansa pitävän säätiön tavoitteena on muun muassa lisätä maa- ja metsätalouden yleistä kiinnostavuutta suurelle yleisölle sekä kannustaa alaa opiskelevia ja alalla jo työskenteleviä valitulla tiellä.

Viljelijä ja kunnallisaktiivi Pekka Sirviö eli elämänsä poikamiehenä ja säätiöi testamentissaan omaisuutensa. Sirviö arvosti suuresti koulutusta ja antoi arvoa ammattilaisille ja työnsä tunteville ihmisille.

Ennen lahjoituspäätöstä säätiön hallitus tutustui Savonian toimintaan ja opetukseen.

– Saimme erinomaisen perehdytyksen ja selkeän kokonaiskuvan oppilaitoksesta. Sen jälkeen lahjoituspäätös oli helppo tehdä, säätiön puheenjohtaja Väinö Kainulainen (kuvassa Mervi Vidgrénin oikealla puolella) kuvaa.

Kainulainen kertoo, että säätiön kannalta merkittävä lahjoitus tukee Iisalmen ja laajemminkin Ylä-Savon maaseudun elinvoimaisuutta.

– Arvostamme suuresti sitä laajaa opetus-, tutkimus- ja kehitystyötä, mitä Savoniassa tehdään viljelijäväestön säilymisen ja paremman toimeentulon puolesta.

Maan tyytyväisimmät agrologit 

Savonia-ammattikorkeakoulun rehtori Mervi Vidgrén on todella iloinen säätiön lahjoituksesta.

– Tarvitsemme tällaista maauskoa. Ja tuntuu hienolta, että sitä löytyy Savosta. Lahjoituksella vahvistamme maaseutuelinkeinojen kehittämistä.

Savonian Iisalmen kampukselta valmistuu agrologeja ja ylempiä agrologeja. Juuri päättyneessä kevään yhteishaussa hakijoita kiinnosti varsinkin mahdollisuus opiskella luonnonvara-alaa joustavasti työn ohessa ns. monimuotototeutuksena. Vuosittain Iisalmesta valmistuu noin 30 agrologia (AMK) ja alle 10 maisteritasoista agrologia (ylempi AMK).

Iisalmesta kuuluu ihmeen hyvää säännöllisesti. Esimerkiksi tänä keväänä julkaistussa ammattikorkeakoulujen palautekyselyssä Savonian agrologit olivat maan tyytyväisimpiä.

Agrologi on käytännön asiantuntija ja alan kehittäjä. Agrologit työskentelevät yrittäjinä, neuvojina, kaupan ja rahoituksen alalla, hallinnossa, opettajina sekä hankkeissa.

Valtio kaksinkertaistaa summan

Alkuvuodesta tehty lakimuutos mahdollistaa lahjoitustoiminnan ammattikorkeakouluille. Savonian tavoitteemme on kerätä tänä vuonna lahjoituksia vähintään 1,5 miljoonan euron edestä. Nyt koossa on 130 000 euroa. Mitä enemmän Savonia saa lahjoituksia, sitä enemmän valtion rahoitusta tulee Pohjois-Savoon.

Savonia saa jokaista lahjoitettua euroa kohti valtiolta toisen euron lisää vastinrahaa. Tällä tavoin lahjoittaja voi kaksinkertaistaa lahjoituksen hyödyn ammattikorkeakoululle.

Kun lahjoitettava summa on yli 10 000 euroa, voi lahjoittaja halutessaan kohdentaa sen haluamalleen koulutusalalle.

Kuva: Mirjami Kinnunen

Savonia-ammattikorkeakoulu

Savonia on yksi Suomen suurimmista ja monipuolisimmista ammattikorkeakouluista, jolla on kampuksia kolmella paikkakunnalla: Iisalmessa, Kuopiossa ja Varkaudessa. Savonia palvelee lähes 6000 opiskelijan lisäksi aktiivisesti ympäröivää elinkeinoelämää, joka mahdollistaa sekä opetuksen että oppimisen työelämäläheisyyden.

Youtube