Olet täällä

Suunnittelija Petteri Mehto

Petteri Mehto, Sairaanhoitaja (ylempi AMK)
Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen koulutusohjelma

Sain yamk-tutkinnon sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen koulutusohjelmassa päätökseen tammikuussa 2011. Varhaisemmat työelämän kannukseni olen hankkinut ravitsemisalan esimiestehtävien sekä yritystoiminnan parissa. Nykyinen työsuhteeni Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä alkoi vuonna 2000. Työskentelen Kuopion yliopistollisen sairaalan hallintokeskukseen kuuluvassa Controller -yksikössä kustannuslaskennan sekä toimintajärjestelmän kehittämiseen liittyvissä tehtävissä. Lisäksi olen toiminut mm. tukipalveluiden tulosalueen vastuullisena auditoijana.

Muutaman vuoden kuluttua työpaikan vaihtamisesta paluu esimiestehtäviin alkoi hiljalleen kypsyä mielessäni. Tilannetta pohtiessani havaitsin, että käytännönkokemuksen tueksi tarvitsen myös tietämystä tämän päivän johtamiskäytännöistä - siispä lisää oppia saamaan. Samalla kohentaisin mahdollisuuksiani työmarkkinoilla.

Keväällä 2007 Savonia-ammattikorkeakoulu haki opiskelijoita sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen koulutusohjelmaan (yamk-tutkinto). Koulutusohjelman sisältö vaikutti kiinnostavalta ja käytännönläheiseltä, lisäksi tutkinnon saattoi suorittaa työn ohessa. Kun tutkinto vielä mahdollisti opetustehtävissä toimimisen amk:ssa, en voinut jättää hakemustani täyttämättä. Opintoni alkoivat syksyllä 2007. Työnantajani sekä esimieheni suhtautuivat koulutukseen varsin positiivisesti. Lähikoulutuspäiviä varten sain vuosittain muutamia palkallisia koulutusvapaita. Lisäksi sovimme joustoa työaikoihini - toki kuitenkin niin, että työtehtävät olivat aina sijalla numero yksi.

On myönnettävä, että työn ohessa suoritettavat tutkinnot ovat ajankäytöllisesti haastavia. Illat ja viikonloput kuluivat usein erilaisten tehtävien parissa. Kokemukseni mukaan työelämän, perheen ja opintojen yhdistäminen vaatii joustavuutta. Välillä painopiste on opinnoissa, välillä perheen tai työtehtävien parissa. Huilatakin pitää! Itseään ja ympäristöä on hyvä kuunnella herkällä korvalla ja toimia sen mukaisesti. 

Opetus oli yleisesti katsoen laadukasta, erityisesti ryhmämme ohjaajan laaja tietämys ja taito tekivät minuun vaikutuksen. Aihealueet olivat minulle mieluisia, sillä saatoin peilata aiempaan esimieskokemustani nykyisiin käytäntöihin ja menetelmiin. Opintojen edetessä moni asia saikin uuden merkityksen tai selityksen. Suoritettava työmäärä ei minua suoranaisesti yllättänyt, mitä nyt limittäin sijoitetut harjoitustyöt aiheuttivat toisinaan hieman päänvaivaa. Harjoitteet olivat paikoin haastavia ja vaativat keskittymistä sekä perehtymistä, usein varsin omatoimisesti. Palkitsevaa oli huomata, miten taustojen penkomisen myötä palaset loksahtelivat paikoilleen ja asiaan liittyvä ymmärrys karttui.

Opiskelu on antanut minulle varmuutta ja itseluottamusta. Toiminnan johtamiseen ja kehittämiseen liittyviä asioita on helpompi kommentoida tai arvioida, kun taustalta löytyy tuoretta tietämystä. Valmistumiseni jälkeen olen myös saanut mahdollisuuden toimia tuntiopettajana Savonia-amk:n palveluksessa. Kurssieni aiheet ovat luonnollisestikin nivoutuneet sosiaali- ja terveysalan johtamiseen. Edellisten lisäksi tutkintoni antaa minulle paremmat mahdollisuudet yhä vaativammilla työmarkkinoilla. Voin hyvillä mielin todeta, etten kuluttanut oppilaitokseni penkkejä turhaan. 

Mikäli olet kiinnostunut käytännönläheisestä johtamistaidon opiskelusta, ja olet valmis luovuttamaan vapaa-aikaasi itsesi kehittämiseen, voin suositella tutkinnon suorittamista myös Sinulle.

Savonia-ammattikorkeakoulu

Savonia on yksi Suomen suurimmista ja monipuolisimmista ammattikorkeakouluista, jolla on kampuksia kolmella paikkakunnalla: Iisalmessa, Kuopiossa ja Varkaudessa. Savonia palvelee lähes 6000 opiskelijan lisäksi aktiivisesti ympäröivää elinkeinoelämää, joka mahdollistaa sekä opetuksen että oppimisen työelämäläheisyyden.

Youtube