Olet täällä

Opiskelijat saivat avaruutta, sohvan ja rennomman tunnelman

sh20126

Kuopion Technopoliksella olevia Savonian nykyisiä toimintoja ja tiloja on jo ryhdytty keskittämään tulevan kampuksen ympärille. Liiketalouden ja restonomikoulutuksen uudet oppitilat Microkadun viidennessä kerroksessa toimivat pilottina tulevalle kampuskokonaisuudelle. Tilojen suunnittelussa on hyödynnetty opiskelijoiden ja henkilökunnan ideoita.

– Uusissa tiloissa on rento tunnelma, jäykkyys on niistä kaukana ja nopeimmat ehtivät istumaan vaikka sohville. Tilat ovat myös sopivan avoimia ja valoisia, eivätkä opettaja ja opiskelijat ole niissä täysin seinien taakse suljettuina. Tilojen muuntuminen erilaisiin tarpeisiin on tervetullut asia, joka tuo joustavuutta ja vaihtelua opetustilanteisiin, Savonian koulutusvastuupäällikkö Jari Lindén kuvaa.

Savilahteen rakentuvan kampuskokonaisuuden tavoitteena on muodostaa mahdollisimman tiivis ja toimiva kokonaisuus, jossa yli 15 000 eri koulutusasteiden opiskelijaa, tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimijat (TKI) sekä alueen 200 yritystä kohtaavat.

Savilahden kampuksen projektipäällikkö Pasi Haataja kertoo, että Savoniassa haluttiin pilotoida eri tyyppisiä oppitiloja ennen kuin uusia tiloja aletaan rakentaa huomattavasti isommassa mittakaavassa.

– Hyödynnämme pilotista saadut kokemukset jatkosuunnittelussa ja näiden kokemusten perusteella pyrimme löytämään parhaat mahdolliset oppitilaratkaisut tulevaisuuden avoimelle kampukselle.

Itsenäisesti ja pajassa

Uudet viidennen kerroksen modernit ja muunneltavat oppimistilat tukevat opetuksen muutosta, mobiililaitteiden läpimurtoa sekä sähköisten materiaalien ja sosiaalisen median työkalujen kehitystä.

– Vanhoihin tiloihin verrattuna uudet modernit tilat antavat mahdollisuuden monipuoliseen oppimiseen sekä uusien rajat rikkovien opetusmenetelmien käyttöön, kuten pelillistämiseen ja ilmiöoppimiseen, itsekin opettajan työstä projektia vetämään tullut Haataja kuvaa.

Haataja jatkaa, että tilaratkaisut sekä digitaalinen ympäristö tukevat myös Savonian eri kampusten yhteisopetusta sekä mahdollistavat entistä paremmin myös opiskelijoiden omatoimisen opiskelun ja ryhmäopiskelun.

– Uusi kampus vapauttaa opiskelijoita paikkasidonnaisuudesta, koska etäopiskelu on mahdollistaen entistä paremmin. Toki fyysisesti paikalla pitää myös olla ja uuteen kampukseen tulee myös erilaisia pajoja ja laboratorioita.

Wellness-liiketoiminnan toisen vuoden opiskelijat. Ursula Arsiola ja Jani Rossi kertoivat, että uudet tilat eroavat isosti vanhoista opetustiloista. Ursula antoi avaruudesta ja monipuolisesta tilan käytöstä hyvät pisteet, Rossi sanoi, että lasiseinien takana keskittyminen välillä herpaantuu, kun kaverit moikkaavat ohi kävellessään. Molemmat kuitenkin pitävät rennommista opetustiloista.

Yli 1 000 ideaa

Savilahden kampuskokonaisuuden suunnittelusta on pidetty työpajapäiviä, joissa opiskelijat, henkilökunta sekä eri sidosryhmät ovat osallistuneet tulevan kampuksen ideointiin ja suunniteluun.

Ajatusmyrskyssä syntyi 1 004 ideaa, 254 haastetta, 36 tunnistettua palvelua, 12 synergiaa ja 68 vaatimusta.

Muiden joukossa selvittelyssä ovat muun muassa Savilahti-Tinder, työelämäaamiaiset, digiajan savusauna, oma valuutta ja lemmikkiparkki.

 

Savonia-ammattikorkeakoulu

Savonia on yksi Suomen suurimmista ja monipuolisimmista ammattikorkeakouluista, jolla on kampuksia kolmella paikkakunnalla: Iisalmessa, Kuopiossa ja Varkaudessa. Savonia palvelee lähes 6000 opiskelijan lisäksi aktiivisesti ympäröivää elinkeinoelämää, joka mahdollistaa sekä opetuksen että oppimisen työelämäläheisyyden.

Youtube