Olet täällä

Kevään haussa huikeita vaihtoehtoja tarjolla

sh20126

Savonian kevään yhteishaussa on ensimmäistä kertaa haussa ylempään AMK-tutkintoon johtava kuntoutuksen koulutus.

Keskiviikkona 20.3.2019 alkaa korkeakoulujen yhteishaku, jossa on samalla viimeistä kertaa paperilla ja kynällä tehtävät valintakokeet. Ensi syksystä alkaen Savoniassa on käytössä ammattikorkeakoulujen yhteinen digitaalinen AMK-valintakoe.

Digitaalinen valintakoe tehdään omalla kannettavalla tietokoneella valvotusti ammattikorkeakoulun tiloissa.

– Digitaalisessa valintakokeessa tulee olemaan kaikille hakijoille yhteisiä osioita (mm. päätöksentekotaidot) ja koulutusalakohtaisia osioita, Savonian opintoasiainpäällikkö Anne Koskela kuvaa.

Wellnessiä ja kuntoutusta

Koskela kertoo, että Savonian koulutuksissa on huomioitu työelämän tarpeet. Yhteishaussa hakija voivat valita muun muassa liiketaloutta wellness-painotuksella, Internet Of Thingsin tekniikasta ja sosiaali- ja terveysalalta hyvinvointikoordinaattorin tutkinto-ohjelman.

Uusia avauksia ovat suuren suosion saaneet wellness-opinnot, joista on toista kertaa tarjolla myös monimuotovaihtoehto eli opinnot voi suorittaa esimerkiksi työn ohessa. Kokonaan uusi koulutus on puolestaan ylempään AMK-tutkintoon johtava kuntoutuksen koulutus.

– Pelkkä hoivakulttuuri ei pidä ihmisiä toimintakykyisenä. Toimiva kuntoutus ja uudet palvelumuodot ovat keskeisessä asemassa, kun halutaan tukea ihmisten terveyttä ja toimintakykyisyyttä, gerontologian ja kuntoutuksen yliopettaja Marja Äijö ja yhteiskunnallisten aineiden lehtori Pirjo Turunen kertovat.

Ylempään AMK-tutkintoon johtava kuntoutuksen koulutus on suunnattu jo ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneille sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille. Koulutus toteutetaan monialaisena ja monitieteisenä opintokokonaisuutena, jossa on vahva side käytännön työelämään. Äijö ja Turunen kertovat, että kentällä on paljon tilausta kuntouksen kehittämiselle moniammatillisin keinoin.

– Siihen on jo lakisääteisiäkin velvoitteita. Asiakkaiden toimintakykyä arvioidaan aina moniammatillisesti. Asiakkaan, olipa kyseessä sitten ikääntyvä ihminen, vammainen, lapsi, nuori tai vaikkapa muistisairauteen sairastunut työikäinen ja hänen perheensä, tilanne vaatii usein monenlaista tarkastelua ja erilaisten ammattilaisten tarjoamaa tukea.

Savoniassa on yhteishaussa tarjolla yli 40 erilaista koulutusta: 33 AMK-koulutusta ja yhdeksän ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavaa koulutusta. Koulutuksia on tarjolla luonnonvara-alalta, sosiaali- ja terveysalalta, kulttuurialalta, matkailu- ja ravitsemisalalta, liiketalouden ja tekniikan aloilta.

Savonia-ammattikorkeakoulu

Savonia on yksi Suomen suurimmista ja monipuolisimmista ammattikorkeakouluista, jolla on kampuksia kolmella paikkakunnalla: Iisalmessa, Kuopiossa ja Varkaudessa. Savonia palvelee lähes 6000 opiskelijan lisäksi aktiivisesti ympäröivää elinkeinoelämää, joka mahdollistaa sekä opetuksen että oppimisen työelämäläheisyyden.

Youtube