Olet täällä

Huippukokki Lontoosta ja BBC:n toimittaja vierailulla 17.-21.9.

Vieraiksemme saapuu kaksi liikemiestä maailman tunnetuilta kauppapaikoilta: Huseyin Özer Lontoosta sekä Abdullah Bozgeyik Istanbulista. Özer on kuuluisan Sofra International -ravintolaketjun perustaja, ja Bozgeyik on puolestaan laajan kokemuksen omaava liiketoiminnan yrityskonsultti. Lisäksi saamme vieraaksemme ruokakulttuureihin erikoistuneen BBC:n toimittajan Yasemine Kaner-White'n.

Vierailun aikana tutustutaan eri ruokakulttuureihin, perehdytään kuopiolaisiin ravintolakonsepteihin ja yritystoimintaan esitellen myös, kuinka luodaan maailmanluokan liiketoimintaa. Aktiivisen tiedonvaihdon ja avointen innovatiivisten keskustelujen vauhdittamana luodaan pohja eri kulttuureja yhdistävän ja arvostavan ”GastroTravel - Food Connecting People and Cultures” -suurtapahtuman toteuttamiselle. Tiiviiden vierailupäivien aikana Özer ja Bozgeyik pitävät myös Savonian opiskelijoille luentoja omaan erityisosaamiseensa liittyen ja vievät restonomiopiskelijat keittiöön suunnittelemaan, valmistelemaan ja maistelemaan uudenlaisia kahden eri ruokakulttuurin tuotteita.

Tiistaina 18.9. kuulemme maailman menestystarinoita läheltä ja kaukaa. Järvi-Suomen kaltaista aluetta ei löydy toista vastaavaa maailmassa upeine järvineen ja metsineen, ruokakulttuureineen, lupsakan ystävällisine ihmisineen. Johdantona kuulemmekin alueemme menestystarinaa Kuopion alueen kauppakamarin Silja Huhtiniemen, Kuopio European Gastronomy of Region ja Ruokalaakson toimijoiden puolesta. Kansainvälisten vieraidemme lisäksi kuulemme Nilsiästä maailmanmaineeseen nousseen perheleipomon Liepuskan Herkkupaja Oy:n sekä suomalaisen metsän upeaa kansainvälistymistarinaa Arktiset Aromit ry:n puolesta.

Iltapäivällä noustaan suomalaisen ruoan tarinan vauhdittamana kohti Puijon rinteitä ja sieltä laskeutuen Kallaveden kupeeseen vieraillen ”Mualiman navalla” eli Kuopion torilla, kauppahallissa sekä paikallisten tuottajien luona. Illan hämärtyessä pääsevät kansainväliset vieraamme kohtamaan metsän aarteineen savolaisessa kulttuurimaisemassa metsien ja järvien ympäröimänä.

Keskiviikkona 19.9. maailmankuulu kokki Özer jalkautuu Kuopion ravintoloihin: Urban, Kummisetä, Sampo, Galata. Yhdessä Savonian restonomiopiskelijoiden ja ravintoloiden henkilökunnan kanssa he luovat uusia sekä ottomaanien että pohjolan raaka-aineita hyödyntäviä reseptejä. Lopputuloksena eri ruokakulttuurit kohtaavat lautasella sulassa harmoniassa. Etelän toimijoiden kohdatessa pohjolan raaka-aineet opitaan yhdessä uutta ja syntyy elämyksiä kaikille.

Torstai 20.9. vietetään Kuopion vehreissä maalaismaisemissa, jossa katseet suunnataan tulevaan kansainväliseen tapahtumaan ja sen organisointiin. Perjantain kokouspäivänä 21.9. syvennetään yhteistyötä aluekehityksen ja kansainvälistymisen tueksi yhdessä muiden paikallisten, kansainvälisten toimijoidemme kanssa suunnitellen alueelle uutta kansainvälistä ruokamatkailun, liike-elämän, koulutuksen ja tutkimuksen tapahtumaa ”GastroTravel - Food Connecting People and Cultures”, joka tulevaisuudessa mahdollisesti toteutuu vuorovuosina Suomessa (Kuopio: European Region of Gastronomy 2020, Helsinki), Lontoossa ja Turkissa (Antalya: European Smart City, Istanbul).

Yhdessä kansainvälisten toimijoiden kanssa saadaan kasvatettua Suomen houkuttelevuutta, mikä tuo myös Pohjois-Savoon lisää elinvoimaisuutta. Kohderyhmänä tässä tulevassa suurtapatumassa ovat 1) perheet, lapset ja nuoret - ruokakasvatus eri kulttuureihin, 2) nousevat innovatiiviset ammattilaiset – liiketoiminnan kehittyminen – toinen aste, ammattikorkeakoulut, yliopistot, 3) elinkeinoelämä – elintarviketeollisuus, catering ja matkailubusiness – vienti, tuonti, uudet konseptit, uudet matkailualueet sekä 4) tutkimus ja koulutus – opettajat, tutkijat, kehittäjäorganisaatiot – uuden tiedon tuottaminen ja jalostaminen.

Lisätietoja:
Anna-Maria Saarela
Lehtori, Savonia-ammattikorkeakoulu
Puh. 044 785 5354
anna-maria.saarela@savonia.fi

Savonia-ammattikorkeakoulu

Savonia on yksi Suomen suurimmista ja monipuolisimmista ammattikorkeakouluista, jolla on kampuksia kolmella paikkakunnalla: Iisalmessa, Kuopiossa ja Varkaudessa. Savonia palvelee lähes 6000 opiskelijan lisäksi aktiivisesti ympäröivää elinkeinoelämää, joka mahdollistaa sekä opetuksen että oppimisen työelämäläheisyyden.

Youtube