Humanitaarisen avun markkinoilla

22.06.2016

Sodat, konfliktit, luonnonkatastrofit ja ilmastonmuutoksen aiheuttamat sään ääri-ilmiöt luovat jatkuvasti kasvavan hädän maapallolla. Pakolaisuus, väkivalta ja inhimillisen turvallisuuden uhat koskettavat kymmeniä miljoonia ihmisiä. Humanitaarisen avun tarpeet ovat suuremmat kuin koskaan ja samaan aikaan kansainvälinen yhteisö tuskailee voimattomuuttaan. On siis kokoonnuttava.

YK järjesti historiansa ensimmäisen humanitaarisen avun huippukokouksen (World Humanitarian Summit) 23. ja 24. toukokuuta Istanbulissa. 9000 ihmistä, maiden johtajia ja virkamiehiä sekä järjestöjen ja yritysten edustajia 173 maasta sulloutui Istanbulin keskustaan esittelemään ongelmia ja luomaan ratkaisuja. 

Suomesta kokoukseen osallistuivat pääministeri Juha Sipilä, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka sekä sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä esikuntineen sekä Team Finland yritysdelegaatio, johon mahtui kymmenkunta yritystä. Human Security Finland/Kuopio Innovation pääsi rakentamaan ulkoministeriön, Elisan ja Nokian kanssa huippukokouksen innovaatiofoorumille ständin, jossa Human Security Finlandin johdolla esiteltiin digitalisaation hyötyjä inhimillisen turvallisuuden lisäämiseksi otsikolla Smart Camp services – A connected person (”refugee”) as part of a community that helps the person to find a solution to continue as normal life as possible. Tällä viestimme mahdollisille yhteistyökumppaneille haluamme löytää yhdessä inhimillistä turvallisuutta lisääviä uusia toimintatapoja, joita digitaaliset palvelut mahdollistavat osana pakolaisvirtaa. 

Digitalisaatio humanitaarisessa avussa onkin nopeasti nouseva trendi, niin Facebook, Microsoft kuin startup-yritykset tarjoavat toinen toistaan luovempia ratkaisuja, joilla lisätään kommunikaatiota, helpotetaan asiointia ja mahdollistetaan oppimista hankalissa olosuhteissa. Humanitaarinen apu onkin valtava markkina vaikka se tuntuukin julmalta, ja siksi YK kutsuikin paikalle yrityksiä ympäri maailmaa rakentamaan turvallisempaa tulevaisuutta. 

Humanitaarista apua annetaan tarpeeseen perustuen. Sen tarkoitus on pelastaa ihmishenkiä, lievittää inhimillistä hätää ja ylläpitää ihmisarvoa kriisien aikana. Humanitaarinen apu tarvitsee innovaatioita.  “Maailman humanitaarinen tilanne ei ole kestävä. Sen parantamiseen vaaditaan tiiviimpää kansainvälistä yhteistyötä ja vahvempaa poliittista tahtoa. Suomi haluaa olla mukana edistämässä tätä muutosta”, Suomen valtuuskunnan johtaja, pääministeri Juha Sipilä sanoi. Mitä se sitten tarkoittaa? Suomella on rajalliset rahoitusresurssit mutta rajattomat osaamisresurssit. Kysymys kuuluukin, miten osaamme rakentaa julkisen ja yksityisen sektorin uusia kumppanuuksia humanitaarisen avun innovaatioiden luomiseksi. Ja tätä kehitystä on katsottava entistä rohkeammin kaupallisen yhteistyön vinkkelistä.  

Mitä humanitaarisen avun huippukokous jätti jälkeensä? Yhteisymmärrys hädän lievittämiseksi ja humaanisuuden vahvistamiseksi tietysti vahvistuivat mutta se mikä yllättää edelleen monet on ilmastonmuutoksen vaikutukset inhimilliseen turvallisuuteen. Meidän on vain jaksettava rakentaa kumppanuuksia, joissa yhdistyvät teknologia, talous ja kehitys luovalla tavalla. Hirvittävistäkin kriiseistä on opittava, ne on nähtävä myös innovaatiotoiminnan lähteinä. 

Jyri Wuorisalo

Asiantuntija
Yrityskehitys, Kehitys- ja kriisiliiketoiminta
jyri.wuorisalo(at)kuopioinnovation.fi

Savonia-ammattikorkeakoulu

Savonia on yksi Suomen suurimmista ja monipuolisimmista ammattikorkeakouluista, jolla on kampuksia kolmella paikkakunnalla: Iisalmessa, Kuopiossa ja Varkaudessa. Savonia palvelee lähes 6000 opiskelijan lisäksi aktiivisesti ympäröivää elinkeinoelämää, joka mahdollistaa sekä opetuksen että oppimisen työelämäläheisyyden.

Youtube