Olet täällä

Lisäävän valmistuksen käyttö terveydenhuollon ja lääketieteen sovelluksissa

Tilannekatsaus 2016

Antti Alonen, Maija Suhonen, Esa Hietikko, Sami Vihelä, Zelma Goldsteine ja Tony Heinonen
2016

Lisäävän valmistuksen käyttö terveydenhuollon ja lääketieteen sovelluksissa -kansiLaajuus: 64 sivua
Ladattava versio: PDF

Lisäävä valmistuksen, eli 3D-tulostuksen käyttö lääketieteessä ja terveydenhuollon sovelluksissa juontaa juurensa aina valmistusmenetelmän kehityksen alkuaikoihin saakka. Terveydenhuollosta löytyy paljon tuotteita, jotka ovat valmistusmääriltään sarjatuotantoa, vaikka niistä saataisiin paljon suurempi hyöty, jos ne olisivat potilaskohtaisesti räätälöityjä. Lisäävän valmistuksen käyttö terveydenhuollon ja lääketieteen sovelluksiin on lisääntynyt viime vuosina voimakkaasti. Tähän on vaikuttanut erityisesti materiaalikehitys, sillä alan vaatimukset materiaalien ominaisuuksille ja mm. bioyhteensopivuudelle ovat perinteistä teollisuutta kriittisempiä.

Tässä raportissa esitetyssä tilannekatsauksessa terveydenhuollon sovelluskohteet ovat karkeasti jaotellen proteesit ja implantit, hammashoito, tukirakenteet, anatomiset mallit, laitteet ja laitteiden osat, lääkkeet ja biotulostus.

Savonia-ammattikorkeakoulun julkaisusarja D4/5/2016
ISBN: 978-952-203-227-0 (PDF)
ISSN: 2242-7015|
ISSN-L: 2242-7015

Julkaisun voi ladata veloituksetta. Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen.
Sitä voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.

Tekniikka ja liikenne

Savonia-ammattikorkeakoulu

Savonia on yksi Suomen suurimmista ja monipuolisimmista ammattikorkeakouluista, jolla on kampuksia kolmella paikkakunnalla: Iisalmessa, Kuopiossa ja Varkaudessa. Savonia palvelee lähes 6000 opiskelijan lisäksi aktiivisesti ympäröivää elinkeinoelämää, joka mahdollistaa sekä opetuksen että oppimisen työelämäläheisyyden.

Youtube