Olet täällä

Lisäävän valmistuksen perusteet

Toimittaneet: Antti Alonen, Lauri Alonen ja Esa Hietikko
2016

Laajuus: 130 sivua
Ladattava versio: PDFLisäävän valmistuksen perusteet -kansi

Lisäävä valmistus (Additive Manufacturing, AM, 3D-tulostus) on noussut varteenotettavaksi valmistusmenetelmäksi perinteisten valmistusmenetelmien rinnalle. Sitä on nimitetty jopa “tuotannon kolmanneksi vallankumoukseksi”, koska se siirtää suunnittelun näkökulman valmistettavuudesta toiminnallisuuteen mahdollistaen tuotteiden geometrisesti vapaamman suunnittelun, varastoinnin digitaalisessa muodossa ja valmistamisen vain tarpeeseen. Huolimatta siitä, että lisäävä valmistus suuntaa suunnittelun näkökulman lopputuotteen toiminnallisuuteen, on valmistettavuus edelleen otettava huomioon hyvin erilaisten menetelmien ja käytettävien materiaalien johdosta.

Lisäävää valmistusta on aiemmin kutsuttu nimellä “pikavalmistus” tai “rapid prototyping”, koska kymmenisen vuotta sitten sitä käytettiin pääasiassa  pelkästään prototyyppien valmistukseen. Tämä pitää edelleenkin osin paikkansa, mutta fokus on siirtymässä koko ajan enemmän prototyyppien valmistuksesta lopputuotteiden valmistukseen. Materiaaliteknologian kehittymisen myötä useat valmistajat ovat testanneet ja sertifioineet suunnitteluohjeita ja materiaaleja erityisesti lisäävän valmistuksen kanssa käytettäviksi.

Tässä julkaisussa luodaan yleiskuva lisäävään valmistukseen, sen menetelmiin, materiaaleihin ja laitevalmistajiin. Julkaisu on syntynyt Savonian toteuttamassa ALVO-hankkeessa.

D5/4/2016

ISBN: 978-952-203-221-8 (PDF)
ISSN: 2242-7015
ISSN-L: 2242-7015

Julkaisun voi ladata veloituksetta. Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen.
Sitä voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.

Tekniikka ja liikenne

Savonia-ammattikorkeakoulu

Savonia on yksi Suomen suurimmista ja monipuolisimmista ammattikorkeakouluista, jolla on kampuksia kolmella paikkakunnalla: Iisalmessa, Kuopiossa ja Varkaudessa. Savonia palvelee lähes 6000 opiskelijan lisäksi aktiivisesti ympäröivää elinkeinoelämää, joka mahdollistaa sekä opetuksen että oppimisen työelämäläheisyyden.

Youtube