Hukkakauran torjuntaopas

Juho Honkala, Sinikka Ripatti, Pirjo Suhonen
2010

Sivumäärä:  56 sivua
Sisällysluettelo: PDF
Ladattava versio: PDF

Hukkakauran torjuntaopas_etukansi.jpgSuomessa hukkakauraa esiintyy noin 330 000 hehtaarilla, mikä on 15 % peltoalasta (2009). Suurin ongelma on merkittävillä viljanviljelyalueilla, Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla, Kymenlaaksossa, Satakunnassa ja Pohjanmaalla. Uudellamaalla hukkakauran saastuttamaa on jo joka kolmas peltohehtaari.

Hukkakaura heikentää viljelykasvin kasvuedellytyksiä: vie tilaa, ravinteita, vettä ja auringonvaloa. Näin viljelykasvin sato pieneen ja viljelijälle tulee taloudellisia tappioita. Hukkakaura lisääntyy ja leviää nopeasti, ja se on hankala hävittää. Rikkakasvin siemenet voivat helposti levitä pellolta ja tilalta toiselle. Siemenet voivat säilyä maaperässä pitkään itämiskykyisinä. Kasvi leviää muun muassa ihmisten, eläinten, peltotyökoneiden, lintujen ja tuulen mukana.

Tämän oppaan tavoitteena on olla viljelijän apuna hukkakauran tunnistamisessa ja torjunnassa. Oppaassa kerrotaan kasvin tuntomerkeistä, ominaisuuksista sekä torjuntatavoista.

D 5/5/2010
ISBN: 978-952-203-114-3 (nid.)
ISSN-L: 1795-0848
ISSN: 1795-0848 

Savonia-ammattikorkeakoulu

Savonia on yksi Suomen suurimmista ja monipuolisimmista ammattikorkeakouluista, jolla on kampuksia kolmella paikkakunnalla: Iisalmessa, Kuopiossa ja Varkaudessa. Savonia palvelee lähes 6000 opiskelijan lisäksi aktiivisesti ympäröivää elinkeinoelämää, joka mahdollistaa sekä opetuksen että oppimisen työelämäläheisyyden.

Youtube