Olet täällä

Restonomi (AMK), matkailu- ja ravitsemisalan kehittäminen ja johtaminen, monimuotototeutus

Monta mahdollisuutta - Monta unelmaa

Kolme syytä hakea opiskelemaan Savoniaan restonomiksi

1.

Työelämän kanssa

Matkailu- ja ravitsemisala kasvaa ja työllistää hyvin. Verkostomme luovat askeleita urapolullesi opiskelujen aikana.

2.

Katso esittelyvideo monimuoto-opiskelusta.


3.

Vastuullinen moniosaaja

Saat menolipun palveluliiketoiminnan moniottelijaksi. Edessäsi on monien mahdollisuuksien vastuullinen urapolku.

TIETOJEN PÄIVITYS ON KESKEN!

Tutkintonimike: Restonomi (AMK)
Laajuus: 210 op
Koulutuspaikkakunta: Kuopio
Toteutustapa: Monimuotototeutus   (tarjolla myös päivätoteutuksena)
Aloituspaikat: 30 (ensikertalaisille 24)
Lähiopetuspäivät: Katso Koulutuksen sisältö

Koulutuksen tavoite

Matkailu- ja ravitsemisalan moniosaajille on kysyntää. Se on maailman nopeimmin kasvava toimiala, joka työllistää myös tulevaisuudessa. Ala tarjoaa sinulle erittäin mielenkiintoisia ja monipuolisia uramahdollisuuksia sekä kotimaisissa että kansainvälisissä ympäristöissä. 

Savoniasta valmistuneet restonomit työllistyvät erinomaisesti. Restonomikoulutuksen myötä ajattelutapasi kehittyy asiakaslähtöiseksi, myyntihenkiseksi sekä tulostavoitteelliseksi. Opit kehittämään ja johtamaan menestyviä ja kannattavia palveluja. 

Restonomikoulutuksen myötä pystyt toimimaan innostavana ja kannustavana esimiehenä. Opintojesi aikana pääset hiomaan tiimityötaitojasi oman ja muiden alojen opiskelijoiden sekä työelämän kanssa. Savonian restonomikoulutus valmentaa sinut alan ammattilaiseksi hyvin käytännönläheisissä opinnoissa. 

 Löydät meidät myös Instagramista @savoniaresto

Opiskelijatarinoita

Mari Harmoinen

Vietin vuosia unelmatyössäni maailman merillä asiakkaita palvellen. Työelämänmuutokset toivat minut kuitenkin Suomeen ja pian tämä etelän tyttö muutti rakkauden perässä Kuopioon. Työnhaku takkusi ja päätin lähteä hakemaan koulun penkiltä uutta suuntaa uralle. Syksyllä 2016 aloitin restonomin monimuoto-opinnot Savoniassa. Aluksi kaikki oli järisyttävän jännittävää. Itsekuri ja ihanat ystävät sekä opettajat ovat tsempanneet koko matkan ajan.

Mari Harmoinen

Lue lisää >>

 

Uratarinoita

Markku Laatikainen

Ruoka ja luonto ovat kiinnostaneet minua jo pienestä pitäen. Ravintolakokin ja erä- ja luonto-oppaan tutkintojen jälkeen olikin luontevaa hakeutua restonomiopintoihin. Alalla viehättävät sen monipuolisuus, vapaus ja luovuus. Kiinnostuksen kohteet ovatkin syventyneet alaa kohtaan entisestään ja kohdentuneet eri opetus -ja oppimisympäristöajatteluun. Tutkinto antaa lukuisia mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja työskennellä ympäri maailman!

Markku Laatikainen

Lue lisää >>

 

Opiskelijavalinta

Tämän osion tietoja päivitetään. 

Opiskelijat valitaan valintakurssin perusteella.

Valintakurssi on tutkintoon kuuluva 5 opintopisteen laajuinen opintojakso. Valintakurssi toteutetaan Savonia-ammattikorkeakoulun Moodle verkko-oppimisympäristössä. Hakuajan jälkeen hakijoille lähetetään sähköpostitse ohjeet valintakurssille kirjautumisesta.

Hakukohde ei ole mukana valintakoeyhteistyössä. Muualla suoritetun valintakokeen tulos ei kelpaa tähän hakukohteeseen, eikä suoritetun valintakurssin tulos muihin hakukohteisiin.

Mikäli tarvitset sairauden tai vamman vuoksi yksilöllisiä järjestelyjä Savonian järjestämällä valintakurssilla, täytä hakulomake ja toimita se liitteineen Savonian hakijapalveluihin.

Opiskelijavalinnan yleisperiaatteet

Koulutuksen sisältö

Restonomin monimuoto-opinnot toteutetaan verkko-opintoina, mikä mahdollistaa joustavan kokoaikaisen opiskelun, myös työn ohessa. Lisäksi lukuvuoden aikana kokoonnumme muutaman kerran intensiivipäiville. Savonian pääkampus on Kuopiossa, mutta yksittäinen intensiivipäivä voidaan järjestää myös muualla, kun ao. ympäristö tukee oppimistavoitteiden saavuttamista. Opiskelijan tulee olla läsnä intensiivipäivillä. 

Aloittavien opiskelijoiden lukuvuoden 2021-2022 intensiivipäivät toteutetaan seuraavasti (tarkat päivämäärät vahvistuvat myöhemmin): elokuu 2021, syyskuu 2021, marraskuu 2021, tammikuu 2022, helmikuu 2022, maaliskuu 2022  

Savoniassa saamasi restonomikoulutus on monipuolista ja työelämälähtöistä. Koulutus tuottaa laaja-alaisen matkailu- ja ravitsemisalan osaamisen. 

Ensimmäisenä opintovuotena keskityt toimialan perustietoihin ja -taitoihin, liiketoimintaosaamisen perustietoihin sekä viestintä- ja vuorovaikutustaitoihin. Toisena ja kolmantena opintovuotena syvennetään ammatillista osaamistasi ja painotetaan operatiivista toimintaa ja johtamista sekä asiantuntijuutta. 

Syvennät ammatillista osaamistasi mm. seuraavilla osa-alueilla: 

 • ravitsemispalvelut (ruoka ja juoma), 
 • matkailupalvelut sekä 
 • tapahtuma- ja ohjelmapalvelut. 

Ravitsemispalveluiden kokonaisuudessa syvennät osaamistasi mm. ruuan ja juoman yhdistämisessä sekä gastronomiassa. Matkailupalveluiden syventävissä opinnoissa korostuvat asiakkaiden kokemat elämykset. Kehität osaamistasi tapahtuma- ja ohjelmapalveluiden sekä kokous- ja kongressipalvelujen suunnittelussa ja toteutuksessa. Vieraiden kielten opintojen tarjonta on monipuolista ja käytännönläheistä ja voit halutessasi valita niitä osaksi valinnaisia opintoja. Tärkeä osa opintojasi on alan yrityksissä tehtävät harjoittelujaksot kotimaassa tai ulkomailla. Myös omaa toimialan työpaikkaasi voit mahdollisesti hyödyntää harjoitteluissa, oppimistehtävissä ja opinnäytetyössä.  

 

Opintojen rakenne

Restonomiopintosi ovat yhteensä 210 opintopistettä. Opetussuunnitelman mukaan yksi opiskeluvuosi vastaa 60 opintopistettä, joka tarkoittaa 1600 tuntia opiskelijan työtä. Aiemmin hankittu osaaminen huomioidaan osaksi opintoja. Osa opinnoista on mahdollista toteuttaa työelämässä.

 • Perusopinnot, 20 op
 • Yhteiset ammattiopinnot, 90 op
 • Syventävät ammattiopinnot, 30 op
 • Valinnaiset opinnot, 25 op
 • Harjoittelu, 30 op
 • Opinnäytetyö, 15 op

Jokainen opiskelija rakentaa omiin tavoitteisiin soveltuvan kokonaisuuden, ja laatii henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman sen toteuttamiseksi. Henkilökohtaisessa opiskelusuunnitelmassa eli HOPSissa sinulla on mahdollisuus hyödyntää aiemmin hankkimaasi osaamista. Voit suunnata opintojasi haluamallesi toimialan osa-alueelle valinnaisilla opinnoilla, työpaikallasi toteutettavilla liiketoiminnan kehittämisprojekteilla tai syventävällä harjoittelulla. 

Opinnäytetyö

Savoniassa kannustetaan tekemään opinnäytetyö työelämäläheisesti. Myös tämä mahdollistaa sinulle hyvät mahdollisuudet verkostoitua alallasi jo opintojen aikana. Usea restonomiopiskelija tekee opinnäytetyön harjoittelu- tai työpaikkaansa. 

Opinnäytetyössäsi korostuu sinun, työelämän ja ammattikorkeakoulun välinen aktiivinen vuorovaikutus niin aiheen valinnan, tavoitteiden asettamisen kuin toteutuksenkin osalta. Opinnäytteen voit tehdä yksin tai yhdessä toisen opiskelijan kanssa. 

Uusimpiin opinnäytetöihin pääset tutustumaan Theseuksessa.

Uramahdollisuudet ja tehtävänimikkeet

Savoniasta valmistuneet restonomit työllistyvät hyvin koulutusta vastaaviin tehtäviin. Restonomin tutkinto antaa sinulle valmiudet työskennellä monipuolisesti matkailu- ja ravitsemisalan sekä palveluliiketoiminnan esimies- ja asiantuntijatehtävissä Suomessa ja ulkomailla. Restonomiopinnot antavat sinulle hyvän pohjan myös yrittäjänä toimimiseen. 

Työpaikkanasi voi olla myös muut erilaiset palvelualan yritykset ja organisaatiot.  

Restonomit työllistyvät hyvin erityyppisiin työtehtäviin. Restonomiksi valmistuneen mahdollisia työtehtäviä ovat mm.  

 • majoituspalvelujen tehtävät
 • ruoka- ja ravintolapalveluiden esimies-, asiantuntija- ja tuotekehitystehtävät 
 • matkailupalvelujen myynti- ja markkinointitehtävät 
 • tapahtumapalveluiden tehtävät 
 • kokous- ja kongressipalvelutehtävät 
 • elintarvikealan myynti-, markkinointi- ja tuotekehitystehtävät  
 • alan neuvonta- ja koulutustehtävät 
 • matkailualan järjestöjen, myynti- ja jakeluorganisaatioiden sekä matkailun kehittämisprojektien tehtävät 
 • lomakeskusten, leirintäalueiden ja huvipuistojen työtehtävät 

Lisää alasta voit lukea täältä.

Meiltä valmistuneiden uratarinoihin voit tutustua alla olevien videoiden kautta:

Tehtävänimikkeitä  

 • Palveluvastaava, palvelupäällikkö 
 • Vuoropäällikkö  
 • Vastaanottovirkailija ja -päällikkö, hotellipäällikkö, hotellin johtaja 
 • Myyntineuvottelija, markkinointivastaava 
 • Ravintolapäällikkö, ravintolayrittäjä  
 • Keittiömestari, keittiöpäällikkö, kokki 
 • Tapahtumatuottaja 
 • Ohjelmapalveluyrittäjä, -tuottaja 

Kansainvälistyminen

Opintojen aikana kannattaa myös kansainvälistyä. Kansainvälisyysosaaminen on suuri etu työllistymisessä ja urakehityksessä opintojesi jälkeen. Savoniassa sinulla on mahdollisuus tehdä osa opinnoistasi tai suorittaa toinen tai vaikka molemmat harjoittelut ulkomailla. Lisäksi voit osallistua virtuaalisiin vaihto-opintoihin, opintojaksoilla järjestettäviin ulkomaisiin intensiiviviikkoihin tai vaikka talvi-/kesäkouluun. 

Mahdollisuuksia on paljon. Kohteita on niin kaukomaissa, Euroopassa kuin Suomen lähialueillakin.  Kansainvälistyä voit myös kotikampuksella valitsemalla vieraiden kielien ja kulttuurien opintoja, toimimalla yhteistyössä Savoniaan tulevien eri maalaisten vaihto- ja tutkinto-opiskelijoiden kanssa tai vaikkapa osallistumalla kv-tuutoritoimintaan. Opintojen loppupuolella voit hakea International Talent -osaamismerkkiä todistukseksi kansainvälisen osaamisesi merkittävästä kehittämisestä opintojesi aikana. 

Ensimmäisen lukuvuoden opintojen jälkeen voit opiskella ulkomailla joko lukukauden tai koko lukuvuoden. Vaihto-opiskelupaikan voit valita laajasta Savonian yhteistyökorkeakouluista. Suosituimpia vaihto-opiskelumaita ovat mm. Hollanti, Itävalta, Norja, Kiina ja Etelä-Korea. 

Restonomiopiskelijana voit myös suorittaa alan kansainvälisen kaksoistutkinnon, Bachelor Degreen. Tällöin opiskelet koko lukuvuoden BBI Luxbemburgin kampuksella Wiltzissa. Opintojen päättyessä saat tutkintotodistuksen sekä BBI Luxwmburgista että Savoniasta. 

Myös harjoittelujakson tai vaikka molempien suorittaminen ulkomailla on osa kansainvälistymistä. Harjoittelupaikan voit hakea itse tai hyödyntää laajaa Savoniaan tulevaa harjoittelupaikkatarjontaa. Harjoittelupaikkoja on tarjolla mm. hotelleissa, ravintoloissa, ohjelmapalveluissa ja muissa kansainvälisissä toimialan tehtävissä. Kohteita löytyy ympäri maailman, kuten Australiasta, Uudesta Seelannista, USA:sta, Thaimaasta, Espanjasta, Saksasta, Venäjältä ja Norjasta. 

Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa

Koulutus on työelämälähtöistä, joten sinulla on mahdollisuus hyödyntää esim. oman työpaikkasi toimeksiantoja opintojaksojen opiskelussa ja tehtävissä. Intensiivipäiviin liittyy myös mm. yritysvierailijoita ja -vierailuja. Voit sisällyttää opintoihisi myös yrittäjyyteen painottuvia opintoja. 

Tutkimuksen painopisteet

Voit hankkia uudenlaista osaamista myös erilaisissa tutkimus- ja kehittämishankkeissa sekä –projekteissa osana opintoja tai harjoittelujasi. 

Opiskelijat ovat olleet mukana mm. Tahkon alueen kehittämishankkeissa sekä alueellisissa vastuullisuuden kehittämishankkeissa.  

Jatko-opintomahdollisuudet

Restonomi (AMK) tutkintonimike antaa jatko-opintokelpoisuuden ylempään ammattikorkeakoulututkintoon. Voit hakeutua opiskelemaan esimerkiksi matkailu- ja ravitsemisalan ylempää ammattikorkeakoulututkintoa (Restonomi YAMK) hankittuasi tutkinnon suorittamisen jälkeen kaksi vuotta soveltuvaa työkokemusta. Restonomiopinnot luovat hyvän pohjan myös maisterikoulutukselle yliopistossa. Ammattikorkeakoulututkinnon jälkeen on mahdollista jatkaa opintoja myös ulkomaisissa korkeakouluissa Master-tason koulutusohjelmissa.

Lisätietoa opetuskielestä

Opinnot suoritetaan pääsääntöisesti suomen kielellä. Osa opintojaksoista voi olla joko osittain tai kokonaan englanninkielisiä.

Hakuaika
Kevään 2021 yhteishaku: 17.–31.3.2021
Hakuaika päättyy 31.3. klo 15.00

Miten hakea?
opintopolku.fi

Ota yhteyttä!
Mari Vartiainen
etunimi.sukunimi@savonia.fi
Puhelin: 044 785 6051

Opiskelijatarinoita
Alan sivuilla

Opiskelu koulutusalalla
Matkailu- ja ravitsemisala

Tutustu opetussuunnitelmaan
Restonomikoulutus

Katso alan esittelyvideo

Kevään 2021 yhteishaku - suomenkieliset koulutukset

Savonia-ammattikorkeakoulu

Savonia on yksi Suomen suurimmista ja monipuolisimmista ammattikorkeakouluista, jolla on kampuksia kolmella paikkakunnalla: Iisalmessa, Kuopiossa ja Varkaudessa. Savonia palvelee lähes 6000 opiskelijan lisäksi aktiivisesti ympäröivää elinkeinoelämää, joka mahdollistaa sekä opetuksen että oppimisen työelämäläheisyyden.

Youtube