Olet täällä

Restonomi (AMK), matkailu- ja ravitsemisalan kehittäminen ja johtaminen, päivätoteutus

Monta mahdollisuutta - Monta unelmaa

Kolme syytä hakea opiskelemaan Savoniaan restonomiksi

1.

Työelämän kanssa

Matkailu- ja ravitsemisala kasvaa ja työllistää hyvin. Verkostomme luovat askeleita urapolullesi opiskelujen aikana.

2.

Meillä ja maailmalla

Valmistut tulevaisuuden osaajaksi ja tiimipelaajaksi. Kielitarjonta ja harjoittelumahdollisuudet tukevat kansainvälistymistäsi.

3.

Vastuullinen moniosaaja

Saat menolipun palveluliiketoiminnan moniottelijaksi. Edessäsi on monien mahdollisuuksien vastuullinen urapolku.

Tutkintonimike: Restonomi (AMK)
Laajuus: 210 op
Koulutuspaikkakunta: Kuopio
Toteutustapa: Päivätoteutus
Aloituspaikat: 60 (ensikertalaisille 48)

Koulutuksen tavoite

Matkailu- ja ravitsemisalan moniosaajille on kysyntää. Se on maailman nopeimmin kasvava toimiala, joka työllistää myös tulevaisuudessa. Ala tarjoaa sinulle erittäin mielenkiintoisia ja monipuolisia uramahdollisuuksia sekä kotimaisissa että kansainvälisissä ympäristöissä.

Savoniasta valmistuneet restonomit työllistyvät erinomaisesti. Restonomikoulutuksessa ajattelutapasi kehittyy asiakaslähtöiseksi, myyntihenkiseksi sekä tulostavoitteelliseksi. Opit johtamaan ja kehittämään menestyviä ja kannattavia palveluja.

Restonomikoulutuksen myötä pystyt toimimaan innostavana ja kannustava esimiehenä. Opintojesi aikana pääset hiomaan tiimityötaitojasi oman ja muiden alojen opiskelijoiden sekä työelämän kanssa. Savonian restonomikoulutus valmentaa sinut alan ammattilaiseksi hyvin käytännönläheisissä opinnoissa.

Löydät meidät myös Instagramista @savoniaresto

Opiskelijatarinoita

Minna Kurkinen

Vasta lukion lopussa aloin miettiä, mitä elämälläni haluan tehdä. Olin aivan puhki opiskelusta, mutta halusin kuitenkin itselleni ammatin. Ammattikorkeakoulu kuulosti silloin todella sopivalta vaihtoehdolta, vaikka monet lukiokaverini hakivatkin yliopistoon. Halusin myös palata kotikaupunkiini Kuopioon. Näinpä päädyin selailemaan, mitä voisin Kuopiossa opiskella ja sieltä se ajatus restonomiksi opiskelemisesta sitten lähti.

Minna Kurkinen

Lue lisää >>

 

Uratarinoita

Marika Pulkkinen

Ammattiopiston jälkeen tuntui luontevalta jatkaa matkailualan opintoja ammattikorkeakoulussa, vaikka tuolloin minulle oli epäselvää, mitä matkailualan restonomi tekee työkseen. Pian kuitenkin hoksasin, kuinka laaja matkailuala on ja miten omaan "erikoistumiseensa" voi itse vaikuttaa. Opinnot antoivat työelämään toimivat eväät, joita olen päässyt hyödyntämään jo useammassa työpaikassa ja nyt rakkaassa työssäni yrittäjänä.

Marika Pulkkinen

Lue lisää >>

 

Opiskelijavalinta, ennakkoaineisto ja valintakoe

Osa opiskelijoista valitaan todistusvalinnalla ja osa valintakokeesta saatujen pisteiden perusteella.

Todistusvalinnalla opiskelijaksi valitaan 15 hakijaa, joilla on parhaat ylioppilastutkintotodistuksen pisteet. Pisteet lasketaan ylioppilastutkintotodistuksen yksittäisistä aineista (äidinkieli, paras kieli, sekä matematiikka tai paras reaalikoe). Hyväksymistieto julkaistaan toukokuun lopulla, kun korkeakoulut ovat saaneet kevään ylioppilaiden arvosanat hakujärjestelmään YTL:lta. Todistusvalinnalla opiskelijaksi valitun ei tarvitse osallistua valintakokeeseen.

Valintakokeesta saatujen pisteiden perusteella valitaan 45 opiskelijaa.

Valtakunnallinen matkailu- ja ravitsemisalan valintakoe on 4.6.2019. Valintakokeeseen ei lähetetä erillistä kutsua. Hakijan tulee osallistua valtakunnalliseen valintakokeeseen ylimmässä valintakoeyhteistyötä tekevässä Matkailu-, ravitsemis- ja talousalan hakukohteessa. Savonia järjestää kokeen Kuopiossa, Microkadun kampuksella (Microkatu 1, 70210 Kuopio).

Valintakokeessa on kaksi osiota; kirjallinen osuus ja haastattelu. Valintakokeen kirjallinen osuus on klo 10.00 - 12.00. Valintakokeessa painotetaan soveltuvuutta alan koulutukseen, motivaatiota, äidinkielen, englannin ja ongelmanratkaisun taitoa sekä matemaattis-loogisia valmiuksia. Valintakokeessa käytetään ennakkoaineistoa, joka on saatavilla 20.5.- 4.6.2019. Ennakkoaineisto ei saa olla mukana koetilanteessa.

Ennakkoaineisto
Syty kiertotaloudesta- Yhdessä kiinni kasvuun

Valintakokeen enimmäispistemäärä on 70, ja kokeesta on saatava vähintään 25 pistettä voidakseen tulla hyväksytyksi. Valintakokeen molemmista osioista on saatava vähintään 1 piste.

Mikäli tarvitset sairauden tai vamman vuoksi erityisjärjestelyjä valintakokeeseen, tutustu ohjeisiin.

Opiskelijavalinnan yleisperiaatteet

Koulutuksen sisältö

Savoniassa saamasi restonomikoulutus on käytännönläheistä ja monipuolista. Monilla opintojaksoilla pääset tekemään projekteja yhdessä alan yritysten ja myös muiden alojen opiskelijoiden kanssa. Opinnoissa hyödynnetään myös verkko-oppimisympäristöä.

Ensimmäisenä opintovuotena keskityt matkailu- ja ravitsemisalan perustietoihin ja  -taitoihin, liiketoimintaosaamisen perustietoihin sekä viestintä- ja vuorovaikutustaitoihin. Toisena ja kolmantena opintovuotena syvennetään ammatillista osaamistasi ja painotetaan operatiivista toimintaa ja johtamista sekä asiantuntijuutta. Pystyt syventämään ammatillista osaamistasi mm. seuraavilla osa-alueilla: ravitsemispalvelut (ruoka ja juoma), majoituspalvelut sekä tapahtuma- ja ohjelmapalvelut. Pääset suunnittelemaan erilaisia asiakastilanteita alusta loppuun. Matkailupalveluiden syventävissä opinnoissa korostuvat asiakkaiden kokemat elämykset. Kehität osaamistasi tapahtuma- ja ohjelmapalveluiden sekä kokous- ja kongressipalveluiden suunnittelussa ja toteutuksessa.

Vieraiden kielten opintojen tarjonta on monipuolista ja työelämälähtöistä. Kieliä voit valita myös osaksi valinnaisia opintoja.

Tärkeä osa opintojasi on alan yrityksissä tehtävät harjoittelujaksot Suomessa tai ulkomailla.

Opintojen rakenne

Restonomiopintosi ovat yhteensä 210 opintopistettä. Opintosi koostuvat mm. lähiopetuksesta, itsenäisestä opiskelusta, verkko-opiskelusta sekä harjoittelusta.

 • Perusopinnot, 20 op
 • Yhteiset ammattiopinnot, 90 op
 • Syventävät ammattiopinnot, 30 op
 • Valinnaiset opinnot, 25 op
 • Harjoittelu, 30 op
 • Opinnäytetyö, 15 op

Opinnäytetyö

Savoniassa kannustetaan tekemään opinnäytetyö työelämäläheisesti. Myös tämä mahdollistaa sinulle hyvät mahdollisuudet verkostoitua alallasi jo opintojen aikana. Usea restonomiopiskelija tekee opinnäytetyön harjoittelu- tai työpaikkaansa.

Opinnäytetyössäsi korostuu sinun, työelämän ja ammattikorkeakoulun välinen aktiivinen vuorovaikutus niin aiheen valinnan, tavoitteiden asettamisen kuin toteutuksenkin osalta. Opinnäytteen voit tehdä yksin tai yhdessä toisen opiskelijan kanssa.

Uusimpiin opinnäytetöihin pääset tutustumaan Theseuksessa.

Uramahdollisuudet ja tehtävänimikkeet

Savoniasta valmistuneet restonomit työllistyvät hyvin koulutusta vastaaviin tehtäviin. Restonomin tutkinto antaa sinulle valmiudet työskennellä monipuolisesti matkailu- ja ravitsemisalan esimies- ja asiantuntijatehtävissä Suomessa ja ulkomailla. Restonomiopinnot antavat sinulle hyvä pohjan myös yrittäjänä toimimiseen.

Työpaikkasi voi olla myös muissa erilaisissa palvelualan yrityksissä ja orgnisaatioissa. Lisää alasta voit lukea täältä.

Restonomit työllistyvät hyvin eri tyyppisiin työtehtäviin. Restonomiksi valmistuneen työpaikkoja ja tehtävänimikkeitä ovat mm.

 • palveluvastaava, palvelupäällikkö
 • vuoropäällikkö
 • majoituspalvelutehtävät: vastaanottovirkailija, hotellipäällikkö, hotellin johtaja
 • ravintolapäällikkö, ravintolayrittäjä
 • matkailupalvelujen myynti- ja markkinointitehtävät: myyntiassistentti, myyntipäällikkö
 • keittiömestari, keittiöpäällikkö, kokki
 • tapahtumatuottaja
 • ohjelmapalveluyrittäjä, -tuottaja
 • kokous- ja kongressipalvelutehtävät, Professional Congress Organiser
 • markkinointivastaava
 • elintarvikealan myynti-, markkinointi- ja tuotekehitystehtävät
 • myyntiedustaja, tuotepäällikkö
 • ruoka-alan tuotekehittäjä
 • alan neuvonta- ja koulutustehtävät.
 • matkailualan järjestöt, myynti- ja jakeluorganisaatiot matkailun kehittämisprojektit
 • lomakeskukset, leirintäalueet, huvipuistot

Voit tutustua meiltä valmistuneiden restonomien uratarinoihin alla olevien videoiden kautta:

Kansainvälistyminen

Opintojen aikana kannattaa myös kansainvälistyä. Kansainvälisyysosaaminen on suuri etu työllistymisessä ja urakehityksessä opintojesi jälkeen. Savoniassa sinulla on mahdollisuus tehdä osa opinnoistasi tai suorittaa toinen tai vaikka molemmat harjoittelut ulkomailla. Lisäksi voit osallistua opintojaksoilla järjestettäviin ulkomaisiin intensiiviviikkoihin tai kesäkouluun.

Mahdollisuuksia on paljon. Kohteita on niin kaukomaissa, Euroopassa kuin Suomen lähialueillakin. Kansainvälistyä voit myös kotikampuksella valitsemalla vieraiden kielien ja kulttuurien opintoja, toimimalla yhteistyössä Savoniaan tulevien eri maalaisten vaihto- ja tutkinto-opiskelijoiden kanssa tai vaikkapa osallistumalla kv-tuutoritoimintaan. Opintojen loppupuolella voit hakea International Talent -osaamismerkkiä todistukseksi kansainvälisen osaamisesi merkittävästä kehittämisestä opintojesi aikana.

Ensimmäisen lukuvuoden opintojen jälkeen voit opiskella ulkomailla joko lukukauden tai koko lukuvuoden. Vaihto-opiskelupaikan voit valita laajasta Savonian yhteistyökorkeakouluista. Suosituimpia vaihto-opiskelumaita ovat mm. Hollanti, Itävalta, Norja, Kiina ja Etelä-Korea.

Restonomiopiskelijana voit myös suorittaa alan kansainvälisen kaksoistutkinnon, Bachelor Degreen. Tällöin opiskelet koko lukuvuoden Brussel Business Instituten (BBI) kampuksella Luxemburgissa. Opintojen päättyessä saat tutkintotodistuksen sekä BBI:sta että Savoniasta.

Myös harjoittelujakson tai vaikka molempien suorittaminen ulkomailla on osa kansainvälistymistä. Harjoittelupaikan voit hakea itse tai hyödyntää laajaa Savoniaan tulevaa harjoittelupaikkatarjontaa. Harjoittelupaikkoja on tarjolla mm. hotelleissa, ravintoloissa, ohjelmapalveluissa ja muissa kansainvälisissä toimialan tehtävissä. Kohteita löytyy ympäri maailman, kuten Australiasta, Uudesta Seelannista, USA:sta, Thaimaasta, Espanjasta, Saksasta, Venäjältä ja Norjasta.

Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa

Koulutus on työelämäläheistä, ja monilla opintojaksoilla pääset mukaan yritysprojekteihin. Projektien toimeksiannot ja tehtävät tulevat alueen yrityksiltä, joiden edustajat vierailevat opintojaksoilla myös luennoitsijoina. Myös opintovierailuja ja -matkoja toteutetaan lukukausittain.

Savonian restonomiopiskelijat ovat suunnitelleet ja toteuttaneet mm. pop up -ravintoloita, ruokateemaisia kaupunkitapahtumia, juhlatilaisuuksia, kokouksia, kongresseja ja henkilöstöpäiviä sekä ruoka- ja matkailutuotteiden tuotekehitystä ja -pilotointia.

Voit sisällyttää opintoihisi myös yrittäjyyteen painottuvia opintoja.

Tutkimuksen painopisteet

Voit hankkia uudenlaista osaamista myös erilaisissa tutkimus- ja kehittämishankkeissa sekä -projekteissa.

Opiskelijat ovat olleet mukana mm. Tahkon alueen kehittämishankkeissa sekä ruuan vastuullisuuteen liittyvissä hankkeissa.

Savonian Future Food -tutkimus- ja tuotekehitysyksikkö tarjoaa toimintaympäristön myös opiskelijoille osaamisen syventämiseen.

Jatko-opintomahdollisuudet

Restonomi (AMK) tutkintonimike antaa jatko-opintokelpoisuuden ylempään ammattikorkeakoulututkintoon. Restonomiopinnot luovat hyvän pohjan myös maisterikoulutukselle yliopistossa. Ammattikorkeakoulututkinnon jälkeen on mahdollista jatkaa opintoja myös ulkomaisissa korkeakouluissa Master-tason koulutusohjelmissa.

Lisätietoa opetuskielestä

Opinnot suoritetaan pääsäätöisesti suomen kielellä. Osa opintojaksoista voi olla joko osittain tai kokonaan englanninkielisiä. Lisäksi sinulla on mahdollisuus opiskella osa toisen ja kolmannen vuoden ammatillisista opintojaksoista englannin kielellä.

Hakuaika
Kevään 2020 yhteishaku: 18.3.–1.4.2020

Miten hakea?
opintopolku.fi

Ota yhteyttä!
Mari Vartiainen
etunimi.sukunimi@savonia.fi
Puhelin: 044 785 6051

Opiskelijatarinoita
Alan sivuilla

Opiskelu koulutusalalla
Matkailu- ja ravitsemisala

Tutustu opetussuunnitelmaan
Restonomikoulutus

Katso alan esittelyvideo

Savonia-ammattikorkeakoulu

Savonia on yksi Suomen suurimmista ja monipuolisimmista ammattikorkeakouluista, jolla on kampuksia kolmella paikkakunnalla: Iisalmessa, Kuopiossa ja Varkaudessa. Savonia palvelee lähes 6000 opiskelijan lisäksi aktiivisesti ympäröivää elinkeinoelämää, joka mahdollistaa sekä opetuksen että oppimisen työelämäläheisyyden.

Youtube