Olet täällä

Muotoilija (AMK), päivätoteutus

Muotoilu, design banneri

Muotoilijan kädenjälki näkyy kaikkialla

Kolme syytä hakea opiskelemaan Savoniaan muotoilijaksi

1.

Sopivasti tekemistä teorian kanssa

Pääset kehittämään osaamistasi erilaisissa tuotekehitys- ja tuotteistamisprojekteissa.

2.

Yhteisöllisyys

Tutkinnon lisäksi saat elinikäisiä ystävyyssuhteita.

3.

Työelämäläheisyys

Runsaasti käytännön tekemistä jo opintojen aikana

Koulutuksen nimi: Muotoilun tutkinto-ohjelma
Tutkintonimike: Muotoilija (AMK)
Laajuus: 240 opintopistettä, 4 vuotta
Koulutuspaikkakunta: Kuopio
Toteutustapa: Päivätoteutus, tarjolla myös monimuotototeutuksena
Aloituspaikat: 60 (ensikertalaisille 48), lisähaun aloituspaikat 10

Koulutuksen tavoite

Muotoilijan kädenjälki näkyy kaikkialla. Tulevaisuus tarvitsee uutta muotoilua, rohkeita tuoteideoita ja palveluinnovaatioita!

Savoniassa sinusta tulee aktiivinen muotoilualan ammattilainen. Sinä hallitset suunnitteluprosessin, visuaalista ilmaisua ja eri valmistustekniikoita. Opit myös kestävän kehityksen sekä liiketoiminnan merkityksen osana muotoilijan työtä.

Sopivasti tekemistä ja teoriaa

Muotoilun opiskelijana pääset heti kiinni käytännön tekemiseen. Suunnittelutaito, uskallus kokeilla ja kehittää uusia ratkaisuja, ovat muotoilijan perustyötä; pääset kehittämään näitä taitoja myös monialaisissa työelämän projekteissa.

Muotoilijan tehtävät ovat monipuolisia muun muassa tuotteiden, palveluiden, prosessien ja vuorovaikutustilanteiden suunnittelua. Muotoilijan työssä korostuvat asiakasymmärrys, aloitteellisuus, näkemyksellisyys ja tulevaisuuslähtöinen ajattelu.

Koulutuksen jälkeen sinä olet laaja-alainen muotoilun ja luovan suunnittelun osaaja.

Löydät meidät myös Instagramista @savoniadesigners

 

Opiskelijatarinoita

Kirsi Manninen

Tein ennen graafisen suunnittelijan töitä itseoppineena, mutta halusin laajentaa osaamistani ja päästä suunnittelemaan myös fyysisiä tuotteita, kuten valaisimia ja huonekaluja. Päädyin opiskelijaksi Savoniaan, koska se oli minulle sijainniltaan paras paikka alan opiskeluun. Savoniassa parasta on opiskelijoiden yhteisö. Olen kehittynyt suunnittelijana paljon ja tiedän jo, mitä tulevaisuudelta haluan.

Nico Uusitalo

Lue lisää >>

 

Opiskelijavalinta, tiedot lisähaun valintakokeesta

Opiskelijavalinta, kesän 2020 lisähaku:

Hakija voi hakea yhteen Savonian lisähaun hakukohteeseen.

Lisähaussa muotoilun tutkinto-ohjelman opiskelijat valitaan valintakokeen perusteella. Valintakoe järjestetään etäkokeena 14.8.2020 Moodlessa. Lisähaussa hakeneille lähetetään 12.8. mennessä sähköpostitse käyttäjätunnukset Moodleen ja ohjeet valintakokeen suorittamista varten. Hakijat voivat kirjautua Moodleen 13.8. ja testata että tunnukset toimivat. Valintakoetehtävät avautuvat Moodlessa 14.8. klo 8:00 ja tehtävät tulee palauttaa 14.8. klo 23:00 mennessä.

 

Valintakoetehtävien tekemiseen tarvitset seuraavat välineet:

Kirjoitusvälineet, A3-piirustuslehtiö, vesi- tai peitevärit, siveltimiä, vesivärikuppi, pehmeä lyijykynä, pyyhekumi, viivoitin, sakset, paperiliimaa, maalarinteippi, ohut musta huopakynä, vaahtokarkkeja, spagettia. Lisäksi videoesittelyyn tarvitset kännykkäkameran.

 

Valintakoe koostuu neljästä osiosta:

Tehtävä 1: Piirustus- ja maalaustehtävä (0-30 pistettä)

 • tarvitset yhden A3-piirustuspaperin, vesi- tai peitevärit, lyijykynän.

Tehtävä 2: Ideointi- ja suunnittelutehtävä (0-30 pistettä)

 • tarvitset kaksi A3-piirustuspaperia, lyijykynän, vesi- tai peitevärit, ohut musta huopakynä.

Tehtävä 3: Ongelmanratkaisutehtävä (0-30 pistettä)

 • tarvitset yhden A3-piirustuspaperin, noin 0,5 kg spagettia, spagetin pituus noin 26 cm, yhden vaahtokarkkipussin (ei minivaahtokarkkikoko) noin 200 g.

Tehtävä 4: Esittele itsesi –videoesittely, maksimipituus 2 minuuttia. (0-10 pistettä)

 • Videoesittelyn osat:
  • itsesi esittely
  • miksi olet hakemassa opiskelemaan muotoilualalle,
  • mikä käsitys sinulla on muotoilualan opinnoista/opiskeluista?
  • miksi juuri sinut tulisi valita?

Valintakoetehtävien maksimipistemäärä 100 pistettä. Hakijan tulee saada vähintään puolet (50 pistettä) valintakokeen enimmäispistemäärästä (maksimi 100 pistettä). Jokainen kokeen osio on suoritettava hyväksytysti (joka osiosta on saatava vähintään 1 piste). 

Lisähaun valintakoetulosta ei voi käyttää muiden ammattikorkeakoulujen lisähauissa, eikä Savonian koulutukseen hyväksytä muiden ammattikorkeakoulujen lisähakujen valintakokeiden tuloksia.

 

Opiskelijavalinta, kevään 2020 yhteishaku:

Opiskelijat valitaan valintakokeesta saatujen pisteiden perusteella. 

Valintakoe järjestetään 25.5.2020 klo 8.30-18.00 Microkadun kampuksella Kuopiossa. Valintakoekutsut lähetetään sähköpostitse. Hakijat tuovat mukanaan ennakkotehtävän tullessaan valintakokeeseen. Ennakkotehtävä julkaistaan tällä sivulla 6.4.2020.

Ennakkotehtävä on julkaistu ja löydät sen täältä.

Valintakoepäivän sisältö:

 • Suunnittelu- ja ideointitehtävä
 • Ongelman ratkaisutehtävä
 • Piirustus- ja maalaustehtävä
 • Haastattelu

Hakijan tulee saada vähintään puolet (50 pistettä) valintakokeen enimmäispistemäärästä (maksimi 100 pistettä). Jokainen kokeen osio on suoritettava hyväksytysti (joka osiosta on saatava vähintään 1 piste). 

 

HUOM! Koronaviruksesta johtuen muotoilun tutkinto-ohjelman valintakoe järjestetään poikkeuksellisesti verkon välityksellä.

Hakijoille on lähetetty sähköpostitse tarkemmat ohjeet valintakokeeseen osallistumisesta.

Valintakoekurssi järjestetään Moodlessa maanantaina 25.5.2020 klo 8:00 – 22:00. Ennakkotehtävä palautetaan Moodle-kurssille 20.5.2020 klo 15:00 mennessä.

Pisteytyksessä ei muutoksia. 

Hakukohde ei ole mukana valtakunnallisessa valintakoeyhteistyössä. Hakukohde on valintakoeyhteistyössä Savonian muotoilun monimuotototeutuksen kanssa. 

Mikäli tarvitset sairauden tai vamman vuoksi yksilöllisiä järjestelyjä Savonian järjestämässä valintakokeessa, täytä hakulomake ja toimita se liitteineen Savonian hakijapalveluihin.

Opiskelijavalinnan yleisperiaatteet

 

 

Pääaineen valinta

Muotoilijakoulutus vahvistaa sinun yksilöllisiä taitoja ja oman urapolkusi rakentamista. Ensimmäisen vuoden muotoilun perusopintojen jälkeen valitset vuosittain opintopolkusi annetuista vaihtoehdoista. Opiskelet monialaisissa muotoilustudioissa, joissa tehdään työelämälähtöisiä palvelujen ja tuotteiden muotoiluprojekteja. Studioissa opiskellaan teoriaa ja tehdään asiakasprojekteja yrityksille. Projektiopinnoissa korostuvat esimerkiksi käyttäjäkokemukset, yrittäjyys ja kestävä kehitys sekä laaja-alainen tekemisen kulttuuri. Savonia muotoilussa voit opiskella korumuotoilua, vaatetusmuotoilua, teollista muotoilua, palvelumuotoilua sekä sisustusarkkitehtuuriopintoa. 

Vuosittaiset projektivalintasi, harjoittelupaikkavalinnat sekä oma opinnäytetyö vaikuttavat vahvasti urasuuntaasi. Tekemäsi valinnat vahvistavat tulevaisuuden ammattiprofiilia muotoilijana.  

Muotoilustudioissa voit valintojesi mukaan vahvistaa osaamistasi omalla urapolulla mm. palvelumuotoilijana, tuotemuotoilijana tai sisustussuunnittelijana.  

Koulutuksen sisältö

Ensimmäisen vuoden perusopinnot ovat kaikille muotoilun opiskelijoille yhteisiä. Perusopinnoissa opiskellaan ammatillista viestintää, kuvallista ilmaisua, luovaa ideointia, muotoiluajattelua ja digitaalisia perustietoja ja –taitoja (2D ja 3D).

Osaamisesi syvenee ja monipuolistuu opintojen edetessä

Muotoilustudio-opintoja on toisena ja kolmantena vuotena sekä osa neljännen vuoden opinnoista. Oman uravalinnan mukaan syvennät muotoiluosaamistasi ja tarkastelet muotoiluprosessia menetelmien, käyttäjien, materiaalien, valmistusteknologian sekä ammattikäytäntöjen näkökulmasta. Muotoilun soveltavat menetelmäopinnot, tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminta, työhyvinvointi sekä kansainvälisyys sisältyvät ammattiopintoihin. Merkittävä osa opinnoista toteutuu työelämäprojekteissa.

Projektit harjaannuttavat muotoilualan asiantuntijatehtäviin ja valmentavat työelämän tehtäviin. Harjoittelussa perehdyt käytännön työelämään ja saat valmiuksia erilaisten toimintatapojen ja työmenetelmien soveltamiseen. Harjoittelu tehdään joko projekti-, yrittäjä- tai työelämäharjoitteluna oman urasuunnitelman mukaisesti.

Opintojen rakenne

Muotoilijan koulutuksessa opintojen laajuus on 240 opintopistettä. Opetussuunnitelman mukaan yksi opiskeluvuosi vastaa 60 opintopistettä, joka tarkoittaa 1600 tuntia opiskelijan työtä. Työskentely muotoilustudion projekteissa koostuu mm. kontaktiopetuksesta, etäopiskelusta ja itsenäisestä opiskelusta sekä verkko-opiskelusta.

Tutustu myös opetussuunnitelmasta kertovaan videoon!

Opintojen rakenne:

 • Muotoilun perusopinnot 65 opintopistettä
 • Ammattiopinnot 100 op
 • Valinnaiset opinnot 30 op
 • Harjoittelu 30 op
 • Opinnäytetyö 15 op

Muotoilija, päivätoteutus - Opintojen rakenne

Opinnäytetyö

Savoniassa teet opinnäytetyösi aina työelämäläheisesti. Tämä mahdollistaa Sinulle hyvät mahdollisuudet verkostoitua alallasi jo opintojen aikana, ja usein opinnäytetyö tarjoaakin joustavan portin työelämään siirtymiseksi.

Opiskelijana olet kehittämässä työelämää opinnäytetyölläsi, samalla kun prosessi syventää omaa asiantuntijuuttasi. Opinnäytetyö voi olla kehittämistyö, tutkimuksellinen opinnäyte, produktio tai projekteista koostettu opinnäyte. Uusimpiin opinnäytetöihin pääset tutustumaan Theseuksessa.

Uramahdollisuudet ja tehtävänimikkeet

Muotoilualan työtehtäviin sijoittumiseen vaikuttavat mm. opintovalintasi ja verkostoitumisesi opintojen aikana. Urapolkuasi suuntaat ja vahvistat esimerkiksi projektien, harjoittelun ja opinnäytetyösi avulla. Tavoitteena on, että tunnistat muotoilualan tehtäväkentän mahdollisuudet ja omat vahvuutesi toimia muotoilijana muotoilun asiantuntijatehtävissä.

Töihin muotoiluyritykseen, liike-elämän palvelukseen vai kenties yrittäjäksi?

Valmistuttuasi voit toimia muotoilijana, joka työllistyy suunnittelupalveluja tarjoavaan muotoiluyritykseen, tai työtehtäväsi voivat olla teollisuuden, kaupan tai liike-elämän aloilla, joissa tarvitaan muotoiluasiantuntijoita. Sinusta voi tulla myös muotoilualan moniosaaja, jonka tehtävänkuvassa yhdistyy poikkialaisuus ja luova suunnitteluosaaminen.

Tärkeä uramahdollisuus on oman osaamisen ja tuoteideoiden jalostaminen yritystoiminnaksi jo opintojen aikana. Osana koulutusta saat perustaidot toimia alan yrittäjänä valmistumisesi jälkeen.

Kansainvälistyminen

Opiskelijoita kannustetaan suorittamaan osa opinnoistaan ulkomailla, kansainvälisten yhteistyökumppaneidemme luona. Kyse voi olla opintojen, harjoittelun tai opinnäytetyön suorittamisesta. Muotoilun koulutuksella on pitkäaikaiset yhteistyösopimukset moniin eurooppalaisiin korkeakouluihin, lisäksi yhteistyökumppaneitamme on mm. Aasiassa ja Venäjällä.

Tutkinnon tuottama osaaminen vastaa Euroopan unionin alueella yhteisesti määriteltyä korkeakoulutasoa, mikä mahdollistaa työvoiman ja asiantuntijoiden liikkumisen.

Savonia on monikulttuurinen yhteisö, jossa opiskelee myös ulkomaalaisia vaihto- ja tutkinto-opiskelijoita. Voit osallistua erilaisiin aktiviteetteihin esim. tutor-opiskelijatoiminnan kautta.

Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa

Muotoilustudioiden projektien toimeksiannot tulevat alueen yrityksiltä, joiden edustajat vierailevat opintojaksoilla työelämän asiantuntijoina. Eri alojen opiskelijat, opettajat, tutkimus- ja kehittämistehtävissä työskentelevät sekä työelämän edustajat yhdessä ratkaisevat käytännöstä nousevia tehtäviä. Työelämän toimeksiannot tutustuttavat sinut eri alojen opiskelijoihin sekä työantajien edustajiin ja pystyt luomaan omaa yhteistyöverkostoasi jo opintojen aikana. Projektiopintoihin liittyy myös yritysvierailuja muotoilualan yrityksiin.

Savonian koulutusta ohjaa OIS-ajattelu (Open Innovation Space). Siinä yhdistyvät laadukas oppiminen ja opetus sekä työelämälähtöinen tutkimus- ja kehittämistoiminta.

Tutkimuksen painopisteet

Savonian muotoilututkimuksen painopistealueita ovat mm. käyttäjäkokemukset, muotoilulähtöinen yrittäminen sekä kestävämuotoilu.

Jatko-opintomahdollisuudet

Opinnot luovat hyvän pohjan myös urakehitystä tukeville lisä- ja jatkokoulutuksille. Kahden vuoden työkokemuksen jälkeen voit jatkaa opintojasi ylemmässä ammattikorkeakoulututkinnossa (YAMK). Muotoilija AMK-opintojen jälkeen voit hakea myös tiede- tai taidekorkeakouluun Suomessa tai ulkomailla.

Lisätietoa opetuskielestä

Opiskelu järjestetään pääsääntöisesti suomen kielellä, mutta opintoihin sisältyy englanninkielisiä asiantuntijaluentoja, seminaareja, näyttelyitä sekä työpajoja.

Hakuaika
Kesän 2020 lisähaku: 3.-7.8.2020,
hakuaika päättyy 7.8. klo 15:00

Miten hakea?
opintopolku.fi

Ota yhteyttä!
Raili Mähönen
etunimi.sukunimi@savonia.fi
Puh: 044 785 5819

Opiskelijatarinoita
Alan sivuilla

Opiskelu koulutusalalla
Muotoilun koulutus

Tutustu opetussuunnitelmaan
Muotoilun tutkinto-ohjelma, päivätoteutus

Katso alan esittelyvideo

 

Kevään 2020 yhteishaku - suomenkieliset koulutukset

Savonia-ammattikorkeakoulu

Savonia on yksi Suomen suurimmista ja monipuolisimmista ammattikorkeakouluista, jolla on kampuksia kolmella paikkakunnalla: Iisalmessa, Kuopiossa ja Varkaudessa. Savonia palvelee lähes 6000 opiskelijan lisäksi aktiivisesti ympäröivää elinkeinoelämää, joka mahdollistaa sekä opetuksen että oppimisen työelämäläheisyyden.

Youtube