- Savonia-ammattikorkeakoulu
1.
Kokonaisvaltaista osaamista

Tutkintonimike: Agrologi (AMK)
Laajuus: 240 op, 4 vuotta
Koulutuspaikkakunta: Iisalmi
Toteutustapa: Päivätoteutus
Aloituspaikat: 40
Koulutuksen tavoite
Luonnonvara-alan koulutuksen tavoitteena on, että opit tuottamaan ruokaa ja luonnonvara-alan palveluita vastuullisesti ja kestävästi. Sinulle muodostuu opintojen aikana vahva ammatti-identiteetti, sekä halua ja osaamista työskennellä suomalaisen maaseudun hyväksi.
Savoniasta valmistuvana agrologina tulet olemaan verkostoitunut ja kansainvälisesti ajatteleva ammattilainen, ja ymmärrät maaseutuelinkeinoissa tapahtuvat muutokset. Tunnet perusteellisesti maatilatalouden biologiset prosessit ja niiden vuorovaikutuksen ympäristön kanssa sekä maaseudun monipuolisen yritystoiminnan. Ammattitaidossasi korostuvat liikkeenjohdolliset taidot, lisäksi sinulla on hyvät viestintä- ja vuorovaikutustaidot.
Suomalainen maaseutu ja maaseutuyrittäjyys muuttuvat sekä kehittyvät jatkuvasti. Laadukkaan ja turvallisen ravinnon sekä raaka-aineiden tuottaminen on maatalouden perustehtävä, joka elää muutoksen myötä. Tärkeitä tekijöitä ovat eläinten hyvinvointi, ympäristöstä ja ruokaketjun turvallisuudesta huolehtiminen, toisiaan täydentävät maaseutuelinkeinot ja myös kokonaisuutena elinvoimainen ja hyvinvoiva maaseutu.
Aloitin opiskelut Savoniassa syksyllä 2016. Opiskelen agrologiksi monimuotototeutuksella. Opiskelijoiden keskuudessa yksi ensimmäisen talven puheenaiheista oli kesän maatilaharjoittelu, johon jokaisella oli omanlaisensa odotukset. Koska olemme aikuisryhmä, oli kaikilla omat työnsä ja perheensä hoidettavana harjoittelun lisäksi. Tämä otettiin koulun puolesta hyvin huomioon, ja kaikille räätälöitiin omat tavoitteet ja tavat päästä niihin.
Anne-Pauliina Rytkönen
Sukulaisten maatila Pohjois-Karjalassa ja traktorilla ajamisen mukavuus saivat Hyvinkäältä kotoisin olevan kaupunkilaispojan hakeutumaan maatalousalan opintoihin ja sitä kautta unelmiensa ammattiin. Hiljattain agrologiksi Savonia-ammattikorkeakoulusta valmistunut Atte Kiiski kertoo, että tulevaisuuden suunta oli hänellä selvä jo alakoulussa. Päämäärätietoinen Atte valmistui puoli vuotta ennen opiskelutovereitaan.
Atte Kiiski
Opiskelijavalinta
Koulutukseen valitaan opiskelijoita seuraavasti:
AMK-VALINTAKOE
Hakukohde käyttää AMK-valintakoetta, joka on ammattikorkeakoulujen yhteinen digitaalinen valintakoe.
Ilmoittautuminen
Ilmoittaudut valintakokeeseen valitsemalla hakuaikana hakulomakkeella itsellesi sopivan ajan ja paikan tarjolla olevista vaihtoehdoista. Tarjolla olevat vaihtoehdot täyttyvät ilmoittautumisjärjestyksessä. Valinta on sitova eikä sitä voi muuttaa hakuajan jälkeen. AMK-valintakoe järjestetään 1.-5.6.2020 välisenä aikana ja osallistut kokeeseen yhtenä päivänä.
Valintakokeeseen valmistautuminen
Valintakokeen teet omalla kannettavalla tietokoneellasi valvotusti ammattikorkeakoulun tiloissa. Tarvitset kokeessa vaatimukset täyttävän tietokoneen. Tutustu ennen koetta ohjeisiin sivulla www.ammattikorkeakouluun.fi. Jos tarvitset yksilöllisiä järjestelyjä kokeeseen, löydät ohjeet samalta sivustolta.
TODISTUSVALINTA
Tähän hakukohteeseen voit tulla valituksi toisen asteen tutkintotodistuksen perusteella ilman valintakokeeseen osallistumista. Ammattikorkeakouluilla on käytössä yhteiset todistusvalinnan pisteytysmallit ylioppilastutkinnolle, ammatilliselle perustutkinnolle (1.8.2015 alkaen suoritetut ammatilliset perustutkinnot) ja kansainvälisille EB- ja IB-tutkinnoille sekä Suomessa suoritetulle RP/DIA-tutkinnolle.
Katso todistusvalintaa käyttävät hakukohteet www.ammattikorkeakouluun.fi -sivustolta. Sieltä näet hakukohteen aloituspaikat sekä mahdolliset kynnysehdot ja/tai minimipisteet.
Pääaineen valinta
Agrologina tunnet maatalouden biologiset prosessit, maaseutuelinkeinojen ja ympäristön välisen vuorovaikutuksen sekä maaseudun monipuolisen yritystoiminnan. Osaat myös hyödyntää työssäsi tarkoituksenmukaisia tuotantovälineitä ja teknologiaa. Lisäksi sinun on mahdollista valita hevostalouteen liittyviä opintojaksoja. Opintojen loppuvaiheessa voit valita mielenkiintosi ja urasuunnitelmiesi mukaisesti joko maaseutuyrittäjän tai asiantuntijan suuntautumisen.
Opettajat ja ohjaajat auttavat sinua laatimaan henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman eli HOPSin, joka tukee opintojesi etenemistä, ja jossa aiemmin hankittua osaamistasi voidaan hyödyntää. Opiskelijana olet itse aktiivinen toimija ja oppija ja vastaat opintojesi etenemisestä, mutta toki henkilöstömme tukee sinua niin tavoitteiden asettamisessa kuin niiden saavuttamisessakin.
Koulutuksen sisältö
Agrologin opintosi ovat yhteensä 240 opintopistettä. Opetussuunnitelman mukaan yksi opiskeluvuosi tuottaa 60 opintopistettä, mikä vastaa 1600 tuntia opiskelijan työtä. Opiskelijan työ koostuu mm. lähitunneista, etä- ja itsenäisestä opiskelusta, verkko-opiskelusta ja harjoitteluista. Opiskelu sisältää työelämälähtöistä tutkimus- ja kehittämistoimintaa.
Tarjoamme sinulle laadukasta kontaktiopetusta, jossa panostamme tekemällä oppimisesi ohjaamiseen, tekemällä oppimiseen, keskusteluihin ja verkostoitumiseen. Käytämme opetuksessamme joustavasti digitaalisia välineitä.
Opintojen rakenne
Opinnoissasi valitset sinua kiinnostavan suuntautumisen (maaseutuyrittäjä tai asiantuntija), joka ohjaa ammattiopintojesi sisältöä. Voit poimia valinnaisiin opintoihisi opintojaksoja toisesta suuntautumisvaihtoehdosta tai eri koulutusalojen opetustarjonnasta. Se on erinomainen tapa laajentaa ammatillista osaamistasi.
Opinnäytetyö
Savoniassa teet opinnäytetyösi aina työelämäläheisesti. Tämä mahdollistaa sinulle hyvät mahdollisuudet verkostoitua alallasi jo opintojen aikana, ja usein opinnäytetyö tarjoaakin joustavan portin työelämään siirtymiseksi.
Opinnäytetyössäsi korostuu sinun, työelämän ja ammattikorkeakoulun välinen aktiivinen vuorovaikutus niin aiheen valinnan, tavoitteiden kuin toteutuksenkin osalta. Opiskelijana osoitat kykeneväsi itsenäisesti tunnistamaan, arvioimaan ja ratkaisemaan työelämän kehittämishaasteita. Opinnäytetyöllä osoitat myös kykysi raportoida ja viestiä sujuvasti ja luotettavasti.
Uusimpiin opinnäytetöihin pääset tutustumaan Theseuksessa
Uramahdollisuudet ja tehtävänimikkeet
Agrologikoulutus valmistaa sinut erityisesti toimimaan luonnonvara-alaan liittyvänä yrittäjänä tai alan kehittäjänä ja asiantuntijana. Tyypillisesti agrologit työskentelevätkin yrittäjänä, tai alan neuvonnan, maatalouskaupan, hallinnon, alan järjestöissä, kehittämishankkeiden ja koulutuksen parissa.
Tehtävänimikkeitä:
Kansainvälistyminen
Kansainvälistymisen voit aloittaa jo opintojesi aikana, sillä osa agrologin opinnoista on mahdollista suorittaa kansainvälisessä opiskelijavaihdossa useassa Euroopan maassa ja lisäksi mm. Pohjois-Amerikassa. Siellä voit syventää alasi tuntemusta ja saat arvokasta kokemusta eri kulttuureista.
Kansainvälisyyttä edistävät myös eri maista tulevat vaihto-opiskelijat, kansainväliset hankkeet, kansainvälinen henkilöstömme sekä vierailevat ulkomaiset opettajat ja asiantuntijat. Kulttuurisia taitoja voitkin opiskella toimimalla tuutorina tai ystäväperheenä kansainvälisille vaihto-opiskelijoille, tai toimimalla vaikkapa alueen maahanmuuttajayhteisöissä.
Sinulla on mahdollisuus suorittaa 60 op englannin kielellä oman opiskelusuunnitelmasi mukaisesti.
Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa
Yhteistyö työelämän kanssa on olennainen osa opintojasi Savonialla. Pääset opintojesi aikana laatimaan suunnitelmia ja tekemään töitä oikeiden yritysten kanssa. Opiskelijat ovat laatineet oikeille maatiloille mm. taloussuunnitelmia, maksuvalmiuslaskelmia ja budjetointia. Voit laatia suunnitelmia myös omalle yrityksellesi.
Yhteistyökumppaneitamme ovat maaseutuyritykset sekä maaseudun tutkimus-, kehittämis- ja neuvontaorganisaatiot. Teet opintojen aikana yrityksille ja hankkeille erilaisia selvityksiä ja analyysejä asiakastarpeen mukaan. Opintojen aikana pääset myös järjestämään alan tapahtumia ja tekemään lehteä.
Tutkimuksen painopisteet
Luonnonvara-ala on osa Savonian Vastuullinen ruokatuotanto -painoalaa, joka toteuttaa alaan liittyvää tutkimus- ja kehittämistyötä niin Suomessa kuin myös kansainvälisesti. Osallistumalla erilaisiin hankkeisiin ja projekteihin, pääset osaksi painoalan toimintaa.
Jatko-opintomahdollisuudet
Agrologina voit jatkaa opintojasi ylemmässä ammattikorkeakoulututkinnossa (YAMK) kahden vuoden työkokemuksen jälkeen. Voit jatkaa opintojasi Savonialla Maaseudun kehittämisen tutkinto-ohjelmassa (Agrologi ylempi AMK).
Tiedekorkeakoulujen jatko-opiskelumahdollisuudet ovat myös yksi reitti urakehityksen toteuttamisessa. Agrologi (AMK) -tutkinto antaa oikeuden hakea mm. Helsingin yliopiston Maatalous- ja metsätieteellisen tiedekunnan maisteriohjelmaan.
Lisätietoa opetuskielestä
Opinnot suoritetaan suomen kielellä. Henkilökohtaiseen opiskelusuunnitelmaasi tulee sisältyä vähintään 5 opintopistettä vieraskielistä opetusta (muita kuin kieliopintoja).
Savonia on yksi Suomen suurimmista ja monipuolisimmista ammattikorkeakouluista, jolla on kampuksia kolmella paikkakunnalla: Iisalmessa, Kuopiossa ja Varkaudessa. Savonia palvelee lähes 6000 opiskelijan lisäksi aktiivisesti ympäröivää elinkeinoelämää, joka mahdollistaa sekä opetuksen että oppimisen työelämäläheisyyden.