Työturvallisuus ja hygienia

Työturvallisuuteen kuuluvat mm. puhdas ja sopiva suojavaate, hyvät työkengät, asiallinen ulkoasu ja sinun hyvä henkilökohtainen hygienia sekä aseptinen työskentely.

SUOJAVAATTEET

Hygienian, puhtauden ja siisteyden ylläpidossa ja edistämisessä olennaisena tekijänä on suojavaatteen käyttö. Suojavaatteen opiskelijat saavat yleensä harjoittelupaikasta. Vähintään kaksi viikkoa ENNEN jokaisen harjoitteluun lähtiessä tehdään suojavaatetilaus Kirsi Lappalaiselle (@savonia.fi) (tässä lomake) - lomaketta ollaan uudistamassa kevääksi 2017). KYSin suojavaattekäytänteet ovat muutumassa 5.4.2017 alkaen. Opiskelijoiden ei tämän jälkeen tavitsen tehdä tilausta etukäteen. Opikelijat hakevat itse kulkukortillaan omatoimipisteestä suojavaatteet omatoimisesti (ohje varastolle)

Tilaus tehdäään organisaatio ja sairaalakohtaisesti - esim KYS/ Puijon sairaala, KYS/ Julkulan sairaala, Kuopion kaupunki/ Harjulan sairaala, Kuopion Kaupunki/ Terveyskeskus Tulliportinkatu; jne. Niuvanniemen sairaalaan ei tarvitse tehdä suojavaatetilausta lainkaan. Omien suojavaatteiden käyttö harjoittelupaikoilla on kielletty paitsi organisaation/ ohjaavan opettajan toisin ilmoittaessa.

TYÖJALKINEET

Opiskelija hankkii itse työjalkineet. Työasun tulee kokonaisuudessaan olla asiallinen, siisti ja puhdas. Työjalkineiden tulee olla turvalliset, hygieeniset ja ne tulee puhdistaa säännöllisesti. Sukat kuuluvat työasuun. Sukat opiskelija hankkii ja huoltaa itse.

KÄSIHYGIENIA

Käsienpesu ja käsien desinfektio ovat tärkein toimenpide infektioiden torjunnassa (Henkilöstön ja opiskelijoiden työturvallisuuteen ja hygieniaan liittyviä ohjeita potilastyössä /KYS). Kynnet pidetään lyhyinä ja puhtaina. Käsien alueen tulehdukset on hoidettava nopeasti ja tehokkaasti. Kynsilakan käyttöä ei suositella. Teko- ja rakennekynsien sekä kynsikorujen käyttö on kielletty. (KYS. Hallinnollinen ohje 5/2006, päivitetty 2011.)

Potilas- ja työturvallisuuden varmistamiseksi työssä ei käytetä sormuksia, rannekoruja eikä rannekelloa. Kasvojen alueen lävistykset ja riippuvat, suuret korvakorut eivät kuulu työasuun. Pitkät hiukset tulee olla sidottuina eikä rastatukka hygieniasyistä sovi potilastyöhön. Voimakkaat hajusteet niin naisilla kuin miehillä voivat aiheuttaa allergisia reaktioita potilaalle tai työtovereille, joten niiden käyttöä on vältettävä. (KYS. Hallinnollinen ohje 5/2006, päivitetty 2011.)

Jos opiskelija on osallistunut ohjatun harjoittelun tai muun työskentelyn aikana MRSA-potilaan hoitoon osastolla, jossa on hoidossa useampia kuin yksi MRSA-potilas, otetaan opiskelijalta opiskeluterveydenhuollossa MRSA-näyte

PISTOTAPATURMAN SATTUESSA

Kuopion kaupungin ohje neulapistotapaturmissa: Opiskelijoiden toimintaohjeet neulanpisto- ja verikontakti -tapaturmissa ohjatussa harjoittelussa Kuopion alueella

Kuopion kaupungin rokotusohje: Rokotuksiin liittyviä ohjeita terveysalan opiskelijoille

Muihin terveysalan opiskelijoille suunnattuihin ohjeisiin voit tutustua Kuopion kaupungin verkkosivuilla.

MUISTA HAJUSTEETTOMUUS

  • Hajusteiden/ hiuslakkojen sumuttelu pukuhuoneissa ehdottomasti kielletty harjoitteluiden aikana.  Myös henkilökunnalle on tullut sairaslomia tapahtumien johdosta (heng.vaikeudet, astman paheneminen)

Savonia-ammattikorkeakoulu

Savonia on yksi Suomen suurimmista ja monipuolisimmista ammattikorkeakouluista, jolla on kampuksia kolmella paikkakunnalla: Iisalmessa, Kuopiossa ja Varkaudessa. Savonia palvelee lähes 6000 opiskelijan lisäksi aktiivisesti ympäröivää elinkeinoelämää, joka mahdollistaa sekä opetuksen että oppimisen työelämäläheisyyden.

Youtube

Flickr