Olet täällä

Restonomi (AMK), matkailu- ja palveluliiketoiminta, monimuotototeutus

Monta mahdollisuutta - Monta unelmaa

Kolme syytä hakea opiskelemaan Savoniaan restonomiksi

1.

Työelämän kanssa

Matkailu- ja ravitsemisala kasvaa ja työllistää hyvin. Verkostomme luovat askeleita urapolullesi opiskelujen aikana.

2.

Katso esittelyvideo monimuoto-opiskelusta.


3.

Vastuullinen moniosaaja

Saat menolipun palveluliiketoiminnan moniottelijaksi. Edessäsi on monien mahdollisuuksien vastuullinen urapolku.

 

Tutkintonimike: Restonomi (AMK)
Laajuus: 210 op
Koulutuspaikkakunta: Kuopio
Toteutustapa: Monimuotototeutus   (tarjolla myös päivätoteutuksena)
Aloituspaikat: 25 (ensikertalaisille 20)

Koulutuksen tavoite

Matkailu- ja ravitsemisalan moniosaajille on kysyntää. Se on maailman nopeimmin kasvava toimiala, joka työllistää myös tulevaisuudessa. Ala tarjoaa sinulle erittäin mielenkiintoisia ja monipuolisia uramahdollisuuksia sekä kotimaisissa että kansainvälisissä ympäristöissä.

Savoniasta valmistuneet restonomit työllistyvät erinomaisesti. Restonomikoulutuksen myötä ajattelutapasi kehittyy asiakaslähtöiseksi, myyntihenkiseksi sekä tulostavoitteelliseksi. Opit kehittämään ja johtamaan menestyviä ja kannattavia palveluja.

Restonomikoulutuksen myötä pystyt toimimaan innostavana ja kannustavana esimiehenä. Opintojesi aikana pääset hiomaan tiimityötaitojasi oman ja muiden alojen opiskelijoiden sekä työelämän kanssa. Savonian restonomikoulutus valmentaa sinut alan ammattilaiseksi hyvin käytännönläheisissä opinnoissa.

 Löydät meidät myös Instagramista @savoniaresto

Opiskelijatarinoita

Minna Kurkinen

Vasta lukion lopussa aloin miettiä, mitä elämälläni haluan tehdä. Olin aivan puhki opiskelusta, mutta halusin kuitenkin itselleni ammatin. Ammattikorkeakoulu kuulosti silloin todella sopivalta vaihtoehdolta, vaikka monet lukiokaverini hakivatkin yliopistoon. Halusin myös palata kotikaupunkiini Kuopioon. Näinpä päädyin selailemaan, mitä voisin Kuopiossa opiskella ja sieltä se ajatus restonomiksi opiskelemisesta sitten lähti.

Minna Kurkinen

Lue lisää >>

 

Uratarinoita

Marika Pulkkinen

Ammattiopiston jälkeen tuntui luontevalta jatkaa matkailualan opintoja ammattikorkeakoulussa, vaikka tuolloin minulle oli epäselvää, mitä matkailualan restonomi tekee työkseen. Pian kuitenkin hoksasin, kuinka laaja matkailuala on ja miten omaan "erikoistumiseensa" voi itse vaikuttaa. Opinnot antoivat työelämään toimivat eväät, joita olen päässyt hyödyntämään jo useammassa työpaikassa ja nyt rakkaassa työssäni yrittäjänä.

Marika Pulkkinen

Lue lisää >>

 

Opiskelijavalinta

25 opiskelijaa valitaan valintakurssin perusteella.

Valintakurssi on Restonomi-tutkintoon kuuluva 5 opintopisteen laajuinen opintojakso. Valintakurssi toteutetaan Savonia-ammattikorkeakoulun Moodle verkko-oppimisympäristössä.

Hakuajan päättymisen jälkeen kaikille tutkinto-ohjelmaan hakeneille lähetään sähköpostitse ohjeet Savonian käyttäjätunnuksen hakemisesta sekä Moodleen kirjautumisesta. Hakijalla tulee olla verkkopankkitunnukset, jotta hän voi hakea Savonian account-palvelusta itselleen käyttäjätunnuksen ja salasanan.

Valintakurssi avautuu Moodlessa 5.4.2019 ja kurssin tehtävät on palautettava 10.5.2019 mennessä. Kurssin tekemiseen on syytä varata riittävästi aikaa.

Valintakurssin tehtävistä voi saada enintään 100 pistettä. Valintakurssista on saatava vähintään 40 pistettä voidakseen tulla valituksi. Opiskelijaksi hyväksytyt ja opiskelupaikan vastaanottaneet saavat opintojakson sisällytettyä Restonomin tutkintoonsa. Muut hakijat, jotka suorittavat valintakurssin hyväksytysti, saavat siitä todistuksen.

Hakukohde ei ole mukana matkailu- ja ravitsemisalan valintakoeyhteistyössä. Muualla suoritetun matkailu- ja ravitsemisalan valintakokeen tulos ei kelpaa tähän hakukohteeseen, eikä suoritetun valintakurssin tulos muihin hakukohteisiin.

Opiskelijavalinnan yleisperiaatteet

 

Pätevyys

Osana restonomin koulutusta tulet suorittamaan seuraavat pätevyydet:

 • Anniskelupassi
 • Hygieniapassi

Savoniassa voit opiskella myös Wine & Spirit Education Trust -opintoja (WSET), mikä on kansainvälisesti akreditoitu ja arvostettu viinikoulutus. Lisäksi sinulla on mahdollisuus suorittaa matkailualan turvallisuuspassi.

Koulutuksen sisältö

Savoniassa saamasi restonomikoulutus on käytännönläheistä ja monipuolista. Monilla opintojaksoilla pääset tekemään projekteja yhdessä alan yritysten ja myös muiden alojen opiskelijoiden kanssa. Opinnoissa hyödynnetään myös verkko-oppimisympäristöä.

Ensimmäisenä opintovuotena keskityt matkailu- ja ravitsemisalan perustietoihin ja -taitoihin, liiketoimintaosaamisen perustietoihin sekä viestintä- ja vuorovaikutustaitoihin. Toisena ja kolmantena opintovuotena syvennetään ammatillista osaamistasi ja painotetaan operatiivista toimintaa ja johtamista sekä asiantuntijuutta. Pystyt syventämään ammatillista osaamistasi mm. seuraavilla osa-alueilla: ravitsemispalvelut (ruoka ja juoma), majoituspalvelut sekä tapahtuma- ja ohjelmapalvelut. Ravitsemispalveluiden sisällä voit syventää osaamistasi mm. ruuan ja juoman yhdistämisessä sekä gastronomiassa. Pääset suunnittelemaan ja toteuttamaan erilaisia asiakastilanteita alusta loppuun. Matkailupalveluiden syventävissä opinnoissa korostuu asiakkaiden kokemat elämykset. Kehität osaamistasi tapahtuma- ja ohjelmapalveluiden sekä kokous- ja kongressipalvelujen suunnittelussa ja toteutuksessa.

Vieraiden kielten opintojen tarjonta on monipuolista ja työelämälähtöistä. Kieliä voit valita myös osaksi valinnaisia opintoja.

Tärkeä osa opintojasi on alan yrityksissä tehtävät harjoittelujaksot kotimaassa tai ulkomailla.  

Opintojen rakenne

Restonomiopintosi ovat yhteensä 210 opintopistettä. Opintosi koostuvat mm. lähiopetuksesta, itsenäisestä opiskelusta, verkko-opiskelusta sekä harjoittelusta.

 • Perusopinnot, 20 op
 • Yhteiset ammattiopinnot, 90 op
 • Syventävät ammattiopinnot, 30 op
 • Valinnaiset opinnot, 25 op
 • Harjoittelu, 30 op
 • Opinnäytetyö, 15 op

Opintojen rakennekuva tulossa myöhemmin!

Opinnäytetyö

Savoniassa kannustetaan tekemään opinnäytetyö työelämäläheisesti. Myös tämä mahdollistaa sinulle hyvät mahdollisuudet verkostoitua alallasi jo opintojen aikana. Usea restonomiopiskelija tekee opinnäytetyön harjoittelu- tai työpaikkaansa.

Opinnäytetyössäsi korostuu sinun, työelämän ja ammattikorkeakoulun välinen aktiivinen vuorovaikutus niin aiheen valinnan, tavoitteiden asettamisen kuin toteutuksenkin osalta. Opinnäytteen voit tehdä yksin tai yhdessä toisen opiskelijan kanssa.

Uusimpiin opinnäytetöihin pääset tutustumaan Theseuksessa.

Uramahdollisuudet ja tehtävänimikkeet

Savoniasta valmistuneet restonomit työllistyvät hyvin koulutusta vastaaviin tehtäviin. Restonomin tutkinto antaa sinulle valmiudet työskennellä monipuolisesti matkailu- ja ravitsemisalan esimies- ja asiantuntijatehtävissä Suomessa ja ulkomailla. Restonomiopinnot antavat sinulle hyvän pohjan myös yrittäjänä toimimiseen.

Työpaikkanasi voi olla myös muut erilaiset palvelualan yritykset ja organisaatiot.

Restonomit työllistyvät hyvin eri tyyppisiin työtehtäviin. Restonomiksi valmistuneen työpaikkoja ja tehtävänimikkeitä ovat mm.

 • palveluvastaava, palvelupäällikkö
 • vuoropäällikkö
 • majoituspalvelutehtävät: vastaanottovirkailija, hotellipäällikkö, hotellin johtaja
 • ravintolapäällikkö, ravintolayrittäjä
 • matkailupalvelujen myynti- ja markkinointitehtävät: myyntiassistentti, myyntipäällikkö
 • keittiömestari, keittiöpäällikkö, kokki
 • tapahtumatuottaja
 • ohjelmapalveluyrittäjä, -tuottaja
 • kokous- ja kongressipalvelutehtävät, Professional Congress Organiser
 • markkinointivastaava
 • elintarvikealan myynti-, markkinointi- ja tuotekehitystehtävät
 • myyntiedustaja, tuotepäällikkö
 • ruoka-alan tuotekehittäjä
 • alan neuvonta- ja koulutustehtävät.
 • matkailualan järjestöt, myynti- ja jakeluorganisaatiot matkailun kehittämisprojektit
 • lomakeskukset, leirintäalueet, huvipuistot

Lisää alasta voit lukea täältä.

Voit tutustua meiltä valmistuneiden restonomien uratarinoihin alla olevien videoiden kautta:

Kansainvälistyminen

Opintojen aikana kannattaa myös kansainvälistyä. Kansainvälisyysosaaminen on suuri etu työllistymisessä ja urakehityksessä opintojesi jälkeen. Savoniassa sinulla on mahdollisuus tehdä osa opinnoistasi tai suorittaa toinen tai vaikka molemmat harjoittelut ulkomailla. Lisäksi voit osallistua opintojaksoilla järjestettäviin ulkomaisiin intensiiviviikkoihin tai kesäkouluun.

Mahdollisuuksia on paljon. Kohteita on niin kaukomaissa, Euroopassa kuin Suomen lähialueillakin. Kansainvälistyä voit myös kotikampuksella valitsemalla vieraiden kielien ja kulttuurien opintoja, toimimalla yhteistyössä Savoniaan tulevien eri maalaisten vaihto- ja tutkinto-opiskelijoiden kanssa tai vaikkapa osallistumalla kv-tuutoritoimintaan. Opintojen loppupuolella voit hakea International Talent -osaamismerkkiä todistukseksi kansainvälisen osaamisesi merkittävästä kehittämisestä opintojesi aikana.

Ensimmäisen lukuvuoden opintojen jälkeen voit opiskella ulkomailla joko lukukauden tai koko lukuvuoden. Vaihto-opiskelupaikan voit valita laajasta Savonian yhteistyökorkeakouluista. Suosituimpia vaihto-opiskelumaita ovat mm. Hollanti, Itävalta, Norja, Kiina ja Etelä-Korea.

Restonomiopiskelijana voit myös suorittaa alan kansainvälisen kaksoistutkinnon, Bachelor Degreen. Tällöin opiskelet koko lukuvuoden Brussel Business Instituten (BBI) kampuksella Luxemburgissa. Opintojen päättyessä saat tutkintotodistuksen sekä BBI:sta että Savoniasta.

Myös harjoittelujakson tai vaikka molempien suorittaminen ulkomailla on osa kansainvälistymistä. Harjoittelupaikan voit hakea itse tai hyödyntää laajaa Savoniaan tulevaa harjoittelupaikkatarjontaa. Harjoittelupaikkoja on tarjolla mm. hotelleissa, ravintoloissa, ohjelmapalveluissa ja muissa kansainvälisissä toimialan tehtävissä. Kohteita löytyy ympäri maailman, kuten Australiasta, Uudesta Seelannista, USA:sta, Thaimaasta, Espanjasta, Saksasta, Venäjältä ja Norjasta.

Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa

Koulutus on työelämäläheistä, ja monilla opintojaksoilla pääset mukaan yritysprojekteihin. Projektien toimeksiannot ja tehtävät tulevat alueen yrityksiltä, joiden edustajat vierailevat opintojaksoilla myös luennoitsijoina. Myös opintovierailuja ja -matkoja toteutetaan lukukausittain.

Savonian restonomiopiskelijat ovat suunnitelleet ja toteuttaneet mm. pop up -ravintoloita, ruokateemaisia kaupunkitapahtumia, juhlatilaisuuksia, kokouksia, kongresseja ja henkilöstöpäiviä sekä ruoka- ja matkailutuotteiden tuotekehitystä ja -pilotointia.

Voit sisällyttää opintoihisi myös yrittäjyyteen painottuvia opintoja.

Tutkimuksen painopisteet

Voit hankkia uudenlaista osaamista myös erilaisissa tutkimus- ja kehittämishankkeissa sekä -projekteissa.

Opiskelijat ovat olleet mukana mm. Tahkon alueen kehittämishankkeissa sekä ruuan vastuullisuuteen liittyvissä hankkeissa.

Savonian Future Food -tutkimus- ja tuotekehitysyksikkö tarjoaa toimintaympäristön myös opiskelijoille osaamisen syventämiseen.

 

Jatko-opintomahdollisuudet

Restonomi (AMK) tutkintonimike antaa jatko-opintokelpoisuuden ylempään ammattikorkeakoulututkintoon. Restonomiopinnot luovat hyvän pohjan myös maisterikoulutukselle yliopistossa. Ammattikorkeakoulututkinnon jälkeen on mahdollista jatkaa opintoja myös ulkomaisissa korkeakouluissa Master-tason koulutusohjelmissa.

Lisätietoa opetuskielestä

Opinnot suoritetaan pääsäätöisesti suomen kielellä. Osa opintojaksoista voi olla joko osittain tai kokonaan englanninkielisiä. Lisäksi sinulla on mahdollisuus opiskella osa toisen ja kolmannen vuoden ammatillisista opintojaksoista englannin kielellä.

Hakuaika
Kevään 2019 yhteishaku: 20.3.–3.4.2019.

Miten hakea?
opintopolku.fi

Ota yhteyttä!
Mari Vartiainen
etunimi.sukunimi@savonia.fi
Puhelin: 044 785 6051

Opiskelijatarinoita
Alan sivuilla

Opiskelu koulutusalalla
Matkailu- ja ravitsemisala

Tutustu opetussuunnitelmaan
Restonomikoulutus

Katso alan esittelyvideo

Kevään 2019 yhteishaku

Savonia-ammattikorkeakoulu

Savonia on yksi Suomen suurimmista ja monipuolisimmista ammattikorkeakouluista, jolla on kampuksia kolmella paikkakunnalla: Iisalmessa, Kuopiossa ja Varkaudessa. Savonia palvelee lähes 6000 opiskelijan lisäksi aktiivisesti ympäröivää elinkeinoelämää, joka mahdollistaa sekä opetuksen että oppimisen työelämäläheisyyden.

Youtube