- Savonia-ammattikorkeakoulu
- savonia@savonia.fi
- +358 (0)17 255 6000
1.
Monien mahdollisuuksien ala

Tutkintonimike: Rakennusmestari (AMK)
Laajuus: 210 op, 3.5 vuotta
Koulutuspaikkakunta: Kuopio
Toteutustapa: Päivätoteutus
Aloituspaikat: 30 (ensikertalaisille 24)
Koulutuksen tavoite
Rakennusala on Suomessa jatkossakin monipuolinen työllistäjä, ja se myös uudistuu koko ajan luoden uusia mahdollisuuksia alan osaajille. Uusina haasteina rakennusalalla ovat mm. korjausrakentaminen, energiatehokkuus, sekä terveellinen rakentaminen.
Rakennusalan työnjohtokoulutuksen tavoitteena on antaa sinulle valmiudet toimia rakennustyömaan työnjohtotehtävissä. Lisäksi rakennusmestariksi valmistuttuasi saat kelpoisuuden toimia maankäyttö- ja rakennuslain mukaisissa rakennustöissä vastaavana työnjohtajana.
Rakennusmestarina työtehtäväsi koostuvat monipuolisista ja käytännönläheisistä talonrakennusalan tuotannon hallinta- ja työnjohtotehtävistä. Tehtäviisi voi kuulua erilaisia johtotehtäviä kuten laadun, työturvallisuuden, kustannusten ja aikataulujen hallinta, työn aikana tapahtuvan suunnittelun ohjaus, töiden ja toimitusten organisointi sekä työmaan hankinnat.
Opinnoissasi suuntaudut uudis- ja korjausrakennustuotantoon, kuten talonrakennustyömaan tuotannon suunnittelu- ja esimiestehtäviin sekä rakennusprojektien hallintaan. Lisäksi saat valmiudet kehittää monipuolisesti ammattitaitoasi erilaisissa alan tehtävissä.
Opiskelijavalinta, ennakkoaineisto ja valintakoe
30 opiskelijaa valitaan valintakokeen ja rakennusalan työkokemuksen yhteispistemäärän perusteella.
Rakennusalan työkokemuksen määrä on pystyttävä osoittamaan työtodistuksin. Kopiot työtodistuksista tulee toimittaa ylimmän rakennusmestari (AMK) -hakukohteen ammattikorkeakoulun hakijapalveluihin 13.4.2018 klo 15.00 mennessä. Opiskelijavalinnassa voidaan ottaa huomioon ainoastaan näin menetellen osoitettu rakennusalan työkokemus. Katso lisätiedot rullaamalla sivu kohtaan "Työkokemus".
Valintakokeen aika ja paikka
Tekniikan alan valtakunnallinen valintakoe on torstaina 31.5.2018 Opistotien kampuksella, os. Savonia AMK, Opistotien kampus, Opistotie 2, 70200 Kuopio.
Valitse luokkatila sukunimesi alun mukaan. Tiedot löydät pääaulan ilmoitustaululta.
Valintakokeeseen ei lähetetä erillistä kutsua. Hakijan tulee osallistua tekniikan valtakunnalliseen valintakokeeseen hakulomakkeelle valitsemassaan ylimmässä, valtakunnallista valintakoetta käyttävässä tekniikan alan hakukohteessa (todistusvalinnalla opiskelijaksi valitun ei tarvitse osallistua valintakokeeseen). Näin menetellessään hakija saa koetuloksen kaikkiin valtakunnallista valintakoetta käyttäviin tekniikan alan hakukohteisiinsa. Löydät tekniikan alan valintakoeyhteistyössä olevat ammattikorkeakoulut täältä.
Mikäli tarvitset sairauden tai vamman vuoksi erityisjärjestelyjä valintakokeeseen, tutustu ohjeisiin.
Lisätietoja valintakokeen sisällöstä ja ennakkoaineisto
Tekniikan alan valtakunnallinen valintakoe on 2-3 tuntia kestävä kirjallinen koe. Siinä mitataan motivaatiota, loogista ajattelua ja ongelmaratkaisukykyä sekä luonnontieteiden ja matemaattisten aineiden perustietämystä. Laskimen käyttö valintakokeessa on kielletty. Valintakokeen enimmäispistemäärä on 40 pistettä, ja kokeesta tulee saada vähintään 10 pistettä voidakseen tulla valituksi.
Valintakokeeseen liittyy ennakkoaineisto, joka luettavissa 17. - 31.5.2018 välisenä aikana osoitteessa http://teliennakko.metropolia.fi/. Ennakkoaineisto ei saa olla mukana kokeessa.
Aikaisempiin valintakokeisiin voit tutustua Savonian sivuilla.
Ota mukaan
Ota mukaan valintakoetilaisuuteen valokuvalla varustettu henkilöllisyystodistus (esim. ajokortti, passi, valokuvallinen Kela-kortti). Kokeessa saa käyttää tavanomaisia kirjoitusvälineitä (kynä, kumi, viivoitin, harppi, kulma-astelevy).
Valintakokeen aikana on laskimen käyttö ehdottomasti kielletty! Kokeen järjestäjä jakaa vastauslomakkeet ja apupaperia. Kokeessa ei saa käyttää kaavastoja, taulukkokirjoja, eikä sanakirjoja. Matkapuhelimen ja älykellon on oltava suljettuna kokeen aikana (äänettömäksi kytkeminen ei riitä).
Pysäköinti
Pysäköinti on Savonia AMK Opistotien kampuksen opiskelijoiden parkkipaikalla, seuraa opastusta
Ruokailu
Savonia-ammattikorkeakoulun yhteydessä on ruokala/kahvila. Ruokailu on omakustanteinen.
Muita ohjeita
Lisätietoja valintakokeesta antaa tarvittaessa opinto-ohjaaja Markku Oikarinen (markku.oikarinen@savonia.fi tai puh. 044 785 6360). Mikäli peruutat kokeeseen osallistumisen, siitä ei tarvitse ilmoittaa.
Opiskelijavalinnan yleisperiaatteet
Rakennusalan työkokemuksen perusteella hakija voi saada valinnassa enintään 30 pistettä siten, että kaksi kuukautta työkokemusta tuottaa yhden pisteen. Huomioon otetaan vähintään 18-vuotiaana hakuajan päättymiseen mennessä hankittu rakennusalan työkokemus. Varusmies- ja siviilipalvelusta ei lueta rakennusalan työkokemukseksi.
Työkokemus ilmoitetaan hakulomakkeella täysinä kuukausina. Osa-aikatyön tunnit tulee muuntaa kokoaikaiseksi niin, että 150 tuntia tai 20 vähintään 7 tunnin työpäivää vastaa yhtä kuukautta. Työkokemuksen ei tarvitse olla yhtäjaksoista eikä saman työnantajan palveluksessa hankittua. Rinnakkaisista työsuhteista voi saada työkokemuskuukausia vain päätoimista työskentelyä vastaavan määrän.
Rakennusalan työkokemuksen määrä on pystyttävä osoittamaan työtodistuksin. Kopiot työtodistuksista tulee toimittaa ylimmän rakennusmestari (AMK) -hakukohteen ammattikorkeakoulun hakijapalveluihin 13.4.2018 klo 15.00 mennessä. Opiskelijavalinnassa voidaan ottaa huomioon ainoastaan näin menetellen osoitettu rakennusalan työkokemus.
Työtodistuksesta tulee ilmetä mm. työsuhteen alkamis- ja päättymispäivämäärät, työtehtävät ja osa-aikatyön kohdalla työtunnit. Työtodistuksessa tulee myös olla työnantajan yhteystiedot, todistuksen antajan allekirjoitus ja allekirjoituspäivämäärä. Voimassaolevasta työsuhteesta hakijan tulee pyytää työnantajalta väliaikainen työtodistus, mikäli haluaa että työkokemus huomioidaan.
Alan päätoiminen yrittäjyys voidaan hyväksyä myös työkokemukseksi. Todistaakseen yrittäjyyden hakijan tulee pyydettäessä toimittaa YEL-vakuutustodistus (YEL= yrittäjäeläkevakuutus) ja ote Kaupparekisteristä (tai muusta vastaavasta, jossa näkyy yrityksen nimi, toimiala ja aika jolloin yritys on ollut toiminnassa).
Ulkomailla hankittu työkokemus todistetaan vastaavin virallisin dokumentein. Mikäli työtodistus on kirjoitettu muulla kielellä kuin suomi, ruotsi tai englanti, on alkuperäiskielisen todistuskopion lisäksi toimitettava kopio virallisen kielenkääntäjän suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi tekemästä käännöksestä, josta tulee käydä ilmi kääntäjän nimi, allekirjoitus ja leima.
Pääaineen valinta
Rakennusmestarikoulutuksessa ei tehdä varsinaista suuntautumisvalintaa. Voit suunnata opintojasi ja tukea asiantuntijuutesi kehittymistä haluamaasi suuntaan valitsemalla 10 op vapaasti valittavia opintoja. Vapaasti valittaviksi opinnoiksi on suunniteltu mm. korjausrakentamiseen ja yrittäjyyteen kohdistuvia kokonaisuuksia.
Pätevyys
Rakennusmestarin opinnot antavat sinulle valmiudet toimia maankäyttö- ja rakennuslain mukaisissa rakennustöissä vastaavana työnjohtajana. Kelpoisuudet määritellään saadun koulutuksen ja hankitun työkokemuksen perusteella.
Koulutuksen sisältö
Savoniassa saamasi insinöörikoulutus on käytännönläheistä ja monipuolista. Koulutuksessa korostuvat projektioppiminen ja monialaisuus. Monilla opintojaksoilla pääset tekemään projekteja yhdessä alan yritysten ja myös muiden alojen opiskelijoiden kanssa.
Opintosi koostuvat ammattiopinnoista sekä niiden perustana olevista perusopinnoista. Olennaisena osana ammattiopintoihisi kuuluvat myös työharjoittelu sekä opinnäytetyö. Ammattiopinnoissasi korostuvat rakennustekniikan ohella esimieskoulutus ja johtaminen, monipuolinen työnsuunnittelu sekä niiden mukaisen työmaan toteutuksen hallinta ja työmaatekniikka.
Opintojen rakenne
Rakennusmestarin opintosi ovat yhteensä 210 opintopistettä. Opetussuunnitelman mukaan yksi opiskeluvuosi vastaa 60 opintopistettä, joka tarkoittaa 1600 tuntia opiskelijan työtä. Työsi koostuu mm. kontaktiopetuksesta, etä- ja itsenäisestä opiskelusta, verkko-opiskelusta sekä harjoittelusta. Osana opintojasi pääset osallistumaan myös alan tutkimus- ja kehittämistoimintaan.
Alla on kuvattu opintojen rakennetta.
Perusopinnoissa pääset luomaan laaja-alaisen pohjan ammattiopintoja varten. Perusopintosi suoritat pääasiassa ensimmäisen ja toisen lukuvuoden aikana, jolloin keskityt rakentamisen perusteisiin, kieliopintoihin sekä vuorovaikutustaitoihin.
Tämän jälkeen syvennät tietoja suuntaavissa opinnoissasi, perehtymällä rakennusalan erityiskysymyksiin kuten rakennustuotannon suunnittelun ja ohjauksen menetelmiin.
Ammattiopinnot painottuvat rakennustuotantoon, ja niiden aikana perehdyt rakennushankkeen eri vaiheisiin, rakennuttamisesta ja suunnittelusta aina tuotantoon saakka. Aiheina ovat mm. rakennusten suunnittelu, rakenteiden mitoitus, rakennusfysiikka sekä tietokoneavusteinen suunnittelu.
Talonrakennustuotannon syventävissä ammattiopinnoissa perehdytään talonrakennustyömaan toimintoihin, tuotantomenetelmiin, tuotannonohjaukseen, kustannuslaskentaa, uuden rakentamiseen, vanhan korjaamiseen sekä kunnossapitoon.
Opinnäytetyö
Savoniassa teet opinnäytetyösi aina työelämäläheisesti. Tämä mahdollistaa sinulle hyvät mahdollisuudet verkostoitua alallasi jo opintojen aikana, ja usein opinnäytetyö tarjoaakin joustavan portin työelämään siirtymiseksi.
Opinnäytetyössäsi korostuu sinun, työelämän ja ammattikorkeakoulun välinen aktiivinen vuorovaikutus niin aiheen valinnan, tavoitteiden kuin toteutuksenkin osalta. Opiskelijana osoitat kykeneväsi itsenäisesti tunnistamaan, arvioimaan ja ratkaisemaan työelämän kehittämishaasteita. Opinnäytetyöllä osoitat myös kykysi raportoida ja viestiä sujuvasti ja luotettavasti.
Opinnäytetyö on Savoniassa aina työelämäläheinen. Suoritustapa voi olla:
a) Kehittämistyö, jonka opiskelija tai opiskelijaryhmä suunnittelee ja toteuttaa käyttäjän tai tilaajan tarpeisiin. Kehittämisen kohteena voi olla esim. tuote, palvelu, prosessi, työmenetelmä, oppi- tai ohjemateriaali, digitaalinen aineisto tai ohjattu toiminta.
b) Tutkimuksellinen opinnäyte, jossa opiskelija tai opiskelijaryhmä lähestyy oman alan käytännön ongelmaa tai kehittämiskohdetta tarkoituksenmukaisin tutkimuksen menetelmin.
c) Produktio, jossa opiskelija tai opiskelijaryhmä osoittaa osaamistaan asiantuntijana tai taiteilijana suunnittelemalla ja toteuttamalla esim. tapahtuman, seminaarin tai taiteellisen esityksen.
d) Koostettu opinnäytetyö, jossa opintojen aikana toteutetaan ja raportoidaan opinnäytetyöksi suunnitellut osat (esim. selvitykset, tutkimukset, projektit). Opinnäytetyöhön kuuluvassa kokoavassa kirjallisessa synteesissä, artikkelissa tai muussa julkaisussa opiskelija esittää työn osien keskeiset tulokset/tuotokset ammattialalle soveltuvassa muodossa.
Käytännössä opinnäytetyöaiheeksi voit valita mm. kunnan, rakennusliikkeen, suunnittelutoimiston tai yksityisen tahon tarvitseman suunnittelutyö tai kehityshankkeen, arkkitehtuurikilpailun tai muun vastaavan projektin, jonka avulla osoitat valmistuvalta rakennusarkkitehdiltä edellytetyt ammatilliset tiedot ja taidot.
Opinnäytetyön tukena ovat tutkivan ja kehittävän toiminnan opintojakso, opinnäytetyöseminaarit ja menetelmäklinikat. Opinnäytteen voi tehdä yksin tai yhdessä toisen opiskelijan kanssa.
Uramahdollisuudet
Rakennusalalta valmistuneet sijoittuvat erinomaisesti työelämään, eli aito tarve koulutuksen saaneille osaajille on olemassa. Rakentamisen määrä pysyy korkealla suhdannevaihteluista huolimatta, koska korjausrakentamisen määrä tulee lisääntymään tulevina vuosina. Lisäksi rakennusalan eläköityvien osaajien myötä uusia ammattilaisia tarvitaan rakennusalan eri tehtäviin.
Rakennusmestarit työllistyvät rakennustyömaiden työnjohtotehtäviin tai työmaamestariksi. Työkokemuksen kartuttua rakennusmestarit voivat edetä rakennustyömaiden vastaavan työnjohtajan tehtäviin, rakennusliikkeiden työpäällikön-, projektipäällikön tehtäviin tai rakennuttajaorganisaatioissa esim. valvojan tehtäviin. Rakennusliikkeissä rakennusmestarit voivat sijoittua myös määrälaskenta-, kustannuslaskenta- tai työnsuunnittelutehtäviin. Monipuolisia työtehtäviä löytyy myös kaupan ja materiaaliteollisuuden palveluksesta, asiakaspalvelussa, myynti- ja neuvontatehtävissä.
Kansainvälistyminen
Tutkinnon tuottama osaaminen vastaa Euroopan unionin alueella yhteisesti määriteltyä korkeakoulutasoa, mikä mahdollistaa sinulle helpommat työmahdollisuudet Euroopan eri maissa.
Kansainvälistymisen voit toki aloittaa jo opintojesi aikana, sillä osa opinnoista on mahdollista suorittaa kansainvälisessä opiskelijavaihdossa. Siellä voit syventää alasi tuntemusta ja saat arvokasta kokemusta eri kulttuureista.
Savonialla on lukuisia yhteistyökorkeakouluja ympäri Eurooppaa. Kansainvälisyyttä edistävät myös eri maista tulevat vaihto-opiskelijat, kansainväliset hankkeet, kansainvälinen henkilöstömme sekä vierailevat ulkomaiset opettajat ja asiantuntijat.
Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa
Savonia tekee aktiivista yhteistyötä myös alueen yritysten kanssa, ja opiskelijamme pääsevätkin usein heidän kanssaan erilaisissa yhteyksissä toimimaan. Verkostoitumalla alan työnantajien kanssa mm. yritysvierailujen, projektiopintojen ja opinnäytetöiden kautta, saadaan jatkuvasti ajantasaista ja luotettavaa tietoa työelämän tarpeista ja odotuksista.
Yhteistyötä tehdään opetuksen sisältöjen suhteen myös muiden ammattikorkeakoulujen kanssa.
Tutkimuksen painopisteet
Rakennusinsinöörin opinnoissa voi syventyä myös tutkimukseen. Painopistealoina ovat tietomallintaminen, puurakentaminen ja korjausrakentaminen.
Jatko-opintomahdollisuudet
Opinnot luovat hyvän pohjan myös urakehitystä tukeville lisä- ja jatkokoulutuksille. Insinöörinä voit jatkaa opintojasi esimerkiksi ammattikorkeakoulujen työelämäläheisissä ylemmissä amk-tutkinnoissa (YAMK). Jatkokoulutus edellyttää työkokemusta alalta. Vaihtoehtoisesti voit suorittaa jatko-opintoja yliopistoissa tai tiedekorkeakouluissa.
Lisätietoa opetuskielestä
Opinnot suoritetaan suomenkielellä.
Savonia on yksi Suomen suurimmista ja monipuolisimmista ammattikorkeakouluista, jolla on kampuksia kolmella paikkakunnalla: Iisalmessa, Kuopiossa ja Varkaudessa. Savonia palvelee lähes 6000 opiskelijan lisäksi aktiivisesti ympäröivää elinkeinoelämää, joka mahdollistaa sekä opetuksen että oppimisen työelämäläheisyyden.